https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kontroly_HSHMP_rijen_orez2-300x159.jpg 300w" alt="" width="635" height="336" class="wp-image-87831" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 10. – 31. 10. 2025 celkem 91 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 6 finančních sankcí v celkové výši 39 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Na základě podnětu se uskutečnily 3 kontroly, podněty se týkaly nedodržování zákona č. 65/2017 Sb., v provozovnách stravovacích služeb a na podávání kontaminovaných potravin (plíseň na chlebu) a pokrmů (skořápky v míchaných vajíčkách) v provozovnách spadajících kontrolami do gesce OOVZ. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 31 kontrol. V 8 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci říjnu byly zjištěny nedostatky zejména v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve skladování potravin, v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v označování rozpracovaných pokrmů a produktů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).
Graf č. 1

Graf č. 2


Fotografie provozoven
Foto č. 1 – nedostatečná provozní hygiena – strop pokrytý viditelnými mastnými prachovými částicemi

Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena v přípravně pokrmů – strop pokrytý pavučinami

Foto č. 3 – nedostatky ve stavebně technickém stavu – rozbitá podlaha za barovým pultem

Foto č. 4 – nedostatečná provozní hygiena chladícího zařízení a špinavá podlaha v zázemí provozovny

Foto č. 5 – nevhodné skladování hotových pokrmů na zemi bez zakrytí

Zdroj: HSHMP
