https://bezpecnostpotravin.cz/reportaz-z-kontroly-prazske-hygieny-v-detskych-skupinach/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_1-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_1-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_1-1536x864.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_1.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="576" class="wp-image-88180" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Dětské skupiny, které vznikají jako odpověď na rostoucí poptávku pracujících rodičů po dostupné a kvalitní péči pro děti předškolního věku, spadají pod kontrolu hygienických stanic. Jak by ne, když jde o naše nejmenší a nezranitelnější, pro které je potřeba zajistit naprosto bezpečné prostředí. Vypravili jsme se na jednu takovou kontrolu, pojďte se podívat s námi.
Městská část zrekonstruovala starší rodinný dům, přistavěla nové části a vytvořila moderní zázemí pro děti. Hygiena, přesněji odbor hygieny dětí a mladistvých, byla u projektu od samého začátku. Poskytla zástupcům městské části konzultaci před samotnou realizací projektu, vyjadřovala se k projektové dokumentaci a účastnila se i kolaudace. Teď přichází první neohlášená kontrola v plném provozu.
První dojem: návleky, plášť a pevný stisk ruky
Hygienička se u vstupu prokazuje služebním průkazem. Vedoucí dětské skupiny ji vítá, zatímco si kontrolorka důkladně myje ruce a obléká jednorázový plášť i návleky. „Vstupní kontrola má být hlavně edukační,“ vysvětluje. „Jde o to společně nastavit provoz tak, aby všechno fungovalo bezpečně.“
Začíná se v kanceláři. Hygienička si rozkládá seznam bodů. Je toho hodně, ale postupuje se rychle bod za bodem. Jen tam, kde to vyžaduje vysvětlení, se na chvíli zdržíme.
Provozní zázemí: prádlo, úklid a malé nehody
Jako první přichází na řadu „technické“ věci. Kdo uklízí? Jak často? A kde se skladuje prádlo, které může být kontaminované?
U menších dětí je jasné, že nehody se prostě stávají. Důležité je mít jasně nastavený systém uskladnění špinavého prádla před odvozem do prádelny, aby se minimalizovalo riziko přenosu infekcí.
Očkování: téma, které vždy vyvolá otázky
Kontroluje se zdravotní způsobilost zaměstnanců, kteří musejí mít potvrzení od lékaře, že smějí ve skupině pracovat. Velkou část kontroly pak zabere kontrola potvrzení o očkování. U dětských skupin platí povinnost doložit lékařské potvrzení o očkování, čestné prohlášení rodičů nestačí.
Zazní i typická otázka: kdo má výjimku? Obecně platí, že:
- Předškoláci, kteří nastoupili do mateřské školy až v povinném předškolním roce, potvrzení mít nemusí.
- Výjimku mají i děti, u kterých lékař potvrdí zdravotní kontraindikaci nebo mají doklad, že jsou proti nákaze imunní.
- Všechny ostatní děti musí splňovat očkování dle platného očkovacího kalendáře – včetně předškoláků, kteří nastoupili do mateřské školy dříve než ve školním roce, kdy dosáhli věku 5 let.
Dětské skupiny však zajišťuji péči o děti ve věku od 6 měsíců do zahájení povinné školní docházky, tj. rodiče musí před přijetím dítěte do dětské skupiny doložit potvrzení o řádném očkování nebo potvrzení o zdravotní kontraindikaci nebo doklad, že jsou proti nákaze imunní. Toto potvrzení jim vydá registrující lékař dítěte, pediatr.
Hygienická zařízení: čistota na jedničku
Toalety i umývárny pro děti jsou zcela nové, čisté a funkční. Kontroluje se i systém úklidu:
uklízečka musí používat jiné náčiní na toalety a jiné na přípravnu jídel. Tady hygienička hodnotí vše velmi kladně.
Třídy Šupinka, Bublinka a Měchurka
Třídy mají půvabné názvy, spoustu světla a vůni novoty. Každé dítě má svou značku na hrníčku, matraci i přihrádce na lůžkoviny.
Hygienička se zastaví u matrací: „Je důležité, aby dobře větraly. Ve vlhku a teple se daří třeba svrabu. Tady jsou správně uloženy v přihrádkách, navzájem se nedotýkají a je mezi nimi prostor.“
Na přetřes přijdou i hračky. Kvůli zvýšenému výskytu žloutenky A i nadcházejícímu období respiračních onemocnění hygienička doporučuje mýt hračky častěji než obvykle.
Jídlo pod kontrolou: teplé minimálně 60 °C , studené 8 °C maximálně
Jídlo se dováží z kuchyně státní školky nedaleko. Přesto platí přísná pravidla:
- vnější obaly termoboxů nesmějí do kuchyňky,
- jídlo se musí do doby výdeje udržovat minimálně na 60 °C,
- teplota salátů a pomazánky nesmí přesáhnout 8 °C.
Personál musí mít čistý pracovní oděv a rukavice, musí znát požadavky na stravovací provoz.
Dnes jde vše podle pravidel.
Novinka: nádobí „pro styk s potravinami“
Hygienička připomíná novou povinnost:
všechno nádobí – i jednorázové kelímky nebo talířky na dětské oslavy – musí být označeno symbolem pro styk s potravinami (FCM).
Provozovatel musí navíc uchovávat doklady o tom, kde bylo zboží zakoupeno. Cílem je používat jen ověřené materiály pro styk s potravinami.
Finále kontroly: letáky o žloutence a pochvala
Po necelé hodině a půl je hotovo. Vedoucí má několik drobných úkolů k doplnění dokumentů. Hygienička slibuje poslat i edukační materiály: letáčky o žloutence A a správném mytí rukou.
„Provoz je nový a vedený zkušeně, to je vidět,“ říká při odchodu.
Kde se o dětských skupinách dozvědět víc
Podrobná pravidla pro provoz dětských skupin publikuje na svém webu Úřad práce. Najdete tam i aktuální novelizace a povinnosti, které platí pro nové i fungující provozy.
Co se týče nové možnosti provozování sousedské dětské skupiny, tato forma dětské skupiny nespadá do dozorové činnosti hygieniků.
Zpracovala: MgA. Petra Batók
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_2-169x300.jpg 169w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_2-768x1365.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_2.jpg 864w" alt="" width="576" height="1024" class="wp-image-88183" style="box-sizing: border-box; height: 458.797px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="88183" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_3-169x300.jpg 169w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_3-768x1365.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_3.jpg 864w" alt="" width="576" height="1024" class="wp-image-88184" style="box-sizing: border-box; height: 458.797px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="88184" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_4-169x300.jpg 169w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_4-768x1365.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/detska-skupina_kontrola_4.jpg 864w" alt="" width="576" height="1024" class="wp-image-88185" style="box-sizing: border-box; height: 458.797px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="88185" />Zdroj: HSHMP
