https://bezpecnostpotravin.cz/jedla-nanovlakna-z-ovsa-jsou-ucinna-pri-nedostatku-zeleza/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/zelezo_doplnek_orez-300x115.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/zelezo_doplnek_orez-768x294.jpg 768w" alt="" width="925" height="354" class="wp-image-88268" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Nedostatkem železa trpí lidé po celém světě. Obzvláště zasažené jsou ženy. Například v Evropě jde o jednu ženu z pěti. Následkem nedostatku železa je anémie, trvalá únava, chronické bolesti hlavy a oslabený imunitní systém.
Výzkumný tým, který vedl Raffaele Mezzenga ze švýcarského ETH Zurich, vyvinul nový potravinový doplněk, který by mohl účinně řešit nedostatek železa a anémii. Jde o jedlá proteinová nanovlákna z ovsa, která jsou pokrytá nanočásticemi železa.
Nový přípravek lze snadno vyrobit a současně je velice účinný. Železo, které obsahuje, lidské tělo vstřebá téměř dvakrát lépe než železo podávané ve formě sulfátu železa, což je dnes nejvíce rozšířený standard pro doplňování železa.
Dokládá to nedávná klinická studie, kterou uskutečnili Mezzengovi projektoví partneři v Thajsku. V rámci studie podávali nový přípravek 52 ženám ve věku 18 až 45 let, u nichž se rozvinula anémie kvůli nedostatku železa.
Přípravek má několik významných předností, včetně toho, že je založený na rostlinných proteinech. To znamená, že je vhodný pro vegetariány i vegany. Jak uvádí Mezzenga, je to důležitý faktor, protože právě tito lidé s větší pravděpodobností trpí nedostatkem železa. Jde o to, že lidské tělo absorbuje železo z živočišné stravy lépe než z rostlinné.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Edible oat protein nanofibrils can combat iron deficiency more effectively
Zdroj: Gate2Biotech
Více informací o příjmu železa stravou: Slovník Bezpečnost potravin A-Z: heslo „Železo„
