https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-brokolice-s-vyssim-obsahem-zdravi-prospesneho-glukorafaninu/

Vydáno: 27. 11. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/brokolice_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/brokolice_orez-768x366.jpg 768w" alt="" width="785" height="374" class="wp-image-88347" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Brokolice, ekonomicky významná zelenina, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, zejména glukorafanin – typ glukosinolátu, který se v těle přeměňuje na sulforafan. Ten chrání organismus před chronickými chorobami včetně nádorových onemocnění.

Jihokorejští vědci hledali způsob, jak obsah těchto prospěšných látek v brokolici zvýšit. Využili k tomu moderní techniku editace genů CRISPR/Cas9, kterou upravili gen MYB28 zodpovědný za hromadění glukosinolátů. Podařilo se jim vypěstovat rostliny s prokazatelně vyšším obsahem glukorafaninu oproti běžné odrůdě.

Výzkum tak ukázal, že genetická editace je účinnou cestou ke zlepšení nutričních vlastností brokolice. Podobný postup by mohl být v budoucnu využit i u příbuzných druhů brukvovitých zelenin, jako je zelí, kapusta nebo květák.

Více na: Brokolice s vyšším obsahem zdraví prospěšného glukorafaninu

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/brokolice-GM_Biotrin-282x300.jpg 282w" alt="" width="473" height="503" class="wp-image-88344" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

(Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský)

Zdroj: BIOTRIN