https://bezpecnostpotravin.cz/citrusy-ve-strave-bonusy-pro-zdravi/

Vydáno: 28. 11. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/Hanus_MZe/citrusy_Hanus-300x151.jpg 300w" alt="" width="550" height="277" class="wp-image-3412" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 817px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Archiv MZe

Pomeranče, grapefruity, mandarinky, pomela, citrony a limety – to jsou druhy citrusů, které jsou běžně dostupné na českých pultech. Existuje však i celá řada méně známých zajímavých druhů citrusů, například yuzu, citrus využívaný na výrobu čajů a dalších nápojů, nebo kumkvát, drobný citrus specifický tím, že je možné jej konzumovat i se slupkou.

Z nutričního hlediska jsou citrusy podobně jako ostatní druhy ovoce bohaté na sacharidy, vlákninu, vodu, vitaminy a minerální látky.  Z vitaminů jsou v citrusech obsaženy zejména vitaminy B skupiny a vitamin C.

Citrusy bývají často označovány jako ovoce bohaté na vitamin C. Toto tvrzení je pravdivé pouze částečně. Obsahují přibližně 26,7–53,2 mg na 100 g jedlé části ovoce. Avšak v řadách ovoce a zeleniny lze najít i mnohem bohatší zdroje. Například černý rybíz obsahuje více než trojnásobek vitaminu C obsaženého ve stejném množství pomeranče. Konzumace citrusů přesto může bohatě přispět ke každodennímu přijímání vitaminu C a tedy podporovat správné fungování organismu.

Z minerálních látek jsou citrusy bohaté zejména na draslík, látku potřebnou k udržování normálního stavu svalů, nervové soustavy a krevního tlaku. Konzumace citrusů je benefitní i z hlediska vstřebávání železa, protože ačkoli citrusy nejsou bohatým zdrojem železa, zlepšují jeho vstřebávání z jiných potravinových zdrojů. Další benefitní látkou obsaženou v citrusech je vláknina, která podporuje funkce trávícího traktu

Citrusy jsou specifické obsahem celé řady bioaktivních látek, například flavonoidů, karotenoidů, limonoidů a furanokumarinů, díky nimž mají citrusy celou řadu účinků na lidské zdraví.

K nejvýznamnějším pozitivním účinkům konzumace citrusů se řadí podpora funkcí imunitního systému, což se může projevit například zkrácením délky nachlazení. Pravidelná dlouhodobá konzumace citrusů může mít dokonce i protinádorové a protizánětlivé účinky, pozitivně působit na zdraví srdce a cév a snižovat vysoký krevní tlak.

Konzumace citrusů ale přináší i několik rizik. Mezi tato rizika se řadí zvýšený obsah pesticidů, interakce citrusů s léčivy a možný negativní vliv kyselin na zubní sklovinu.

Citrusy jsou jedna z plodin nejvýznamněji kontaminovaných pesticidy. Zvýšená expozice pesticidům může způsobit celou řadu zdravotních problémů, proto podléhá používání pesticidů přísné legislativě. Avšak přesto mohou být citrusy významně kontaminovány těmito chemickými látkami. Z hlediska konzumace citrusů je pro omezení expozice pesticidům vhodné vyvarovat se konzumaci jejich kůry, která je působení pesticidů vystavena nejvíce.

Je potřeba se mít na pozoru před konzumací citrusů a užíváním některých druhů léčiv. Tyto interakce mohou způsobit velmi závažné nežádoucí účinky, kterým je potřeba se vyvarovat. Proto je vhodné konzultovat s lékařem při předpisu léčiv, zda je na místě vynechat ze stravy citrusy, popřípadě jiné potraviny, které mohou způsobovat interakce s danými léčivy. S tímto negativním fenoménem je nejvíce spojován grapefruit, u kterého jsou známy interakce s více než 85 druhy léčiv. Dalšími rizikovými citrusy jsou pomela a pomeranče, avšak není možné vyloučit ani interakce ostatních druhů citrusů. Ke skupinám léčiv, které jsou známé pro interakce s citrusy se řadí například léky na cholesterol (statiny) nebo léky na vysoký krevní tlak.

Konzumace citrusů přináší do naší stravy nejen chuťovou pestrost, ale také významné zdravotní benefity. Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny podporují imunitu, podporují funkce trávícího traktu a podílí se na normálním fungování lidského organismu. Zařazení citrusů do každodenního jídelníčku je tedy nejen chutným, ale i zdraví prospěšným krokem.

Použité zdroje:

  • Zou Z, Xi W, Hu Y, Nie C, Zhou Z. Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chem. 2016;196:885-896. doi:10.1016/j.foodchem.2015.09.072
  • Patil BS, Jayaprakasha GK, Murthy KNC. Beyond vitamin C: the diverse, complex health-promoting properties of citrus fruits. Citrus Res Technol. 2017;38(1). doi:10.4322/crt.ICC063
  • Boullata JI, Armenti VT, eds. Handbook of Drug-Nutrient Interactions. Humana Press; 2010. doi:10.1007/978-1-60327-362-6

Autor: Společnost pro výživu