https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-vinnych-klobas-2025/

Vydáno: 1. 12. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/vinna-klobasa_Pixabay_orez-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/vinna-klobasa_Pixabay_orez-768x381.jpg 768w" alt="" width="830" height="412" class="wp-image-88405" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test vinných klobás 2025“ v časopise dTest 12/2025.

V prosincových potravinových testech se obvykle věnujeme ingrediencím pro vánoční stůl. V řadě krajů mezi ně patří i vinné klobásy, na které přišla řada právě letos. Do laboratoře jsme vyslali osm vzorků klobás koupených v supermarketech a e-shopech. Jako obvykle jsme se zajímali o množství masa, chuť i nežádoucí mikroby. Pokud od vánoční klobásy očekáváte sváteční kvalitu, asi vás zklameme.

Proč „vinná“ klobása

Do testu jsme nakupovali výhradně výrobcem balené, celorepublikově dostupné výrobky. Většina vzorků měla podobu tradičních dlouhých stočených pramenů, v několika případech šlo o menší oddělené klobásky. Vinná klobása se vyrábí z vepřového a hovězího masa, pečiva a koření, přičemž definujícím prvkem je přídavek bílého vína. V testu jsme mimo jiné sledovali, kolik vína výrobci přidávají. Kromě toho nás zajímaly i deklarované podíly hovězího masa, další pro vinnou klobásu typické ingredience.

Propastné rozdíly v obsahu masa a ne vždy přesné etikety

Důležitým bodem testovacího programu bylo měření obsahu masa. Řeznická vyhláška č. 69/2016 Sb. vinnou klobásu výslovně nedefinuje, proto jsme při hodnocení brali v potaz starší normy. Podle nich se na výrobu používalo zhruba 70 % masa. Za dobrý výsledek jsme považovali alespoň 60% podíl. Pozitivem je, že většina výrobků se do této hladiny vešla. Nepotěšilo nás však, že u několika se prokázal nesoulad mezi deklarací a hodnotami zjištěnými v laboratoři. Za klamání zákazníků nepravdivými údaji o obsahu masa jsme museli hned třem výrobkům udělit celkově nedostatečnou známku.

Na potíže s nepřesnými informacemi jsme narazili i u výživových tabulek. U jednoho výrobku laboratoř prokázala významně vyšší obsah tuku, než tabulka slibovala. Odchylka přesáhla 20% toleranci, což jsme vyhodnotili jako klamání spotřebitele a promítlo se to do celkové známky. Situace, kdy skutečnost výrazně převýšila deklaraci, nastala i při kontrole obsahu soli.

Chuť a čistota bez zásadních potíží

Chuť, vůni a vzhled klobás hodnotila čtyřčlenná komise. Vzhled bodovala za syrova, ostatní parametry se hodnotily po upečení. Vyloženě nepříjemná překvapení se nekonala a při ochutnávce se udělovaly nejhůře uspokojivé známky. Kvalitní vinná klobása by měla mít po upečení šťavnatou, soudržnou konzistenci a vyváženou navinulou chuť s čistým kořeněným aroma. Nejčastěji nacházenými vadami byly mazlavost nebo blátivost konzistence po tepelné úpravě, méně šťavnatý skus a nevýrazná chuť.

Poslední částí testu bylo mikrobiologické vyšetření sledující přítomnost salmonel a bakterií Escherichia coli. Na salmonely laboratoř nenarazila vůbec, E. coli se objevily pouze jednou a pouze v nízkých počtech. Přesto doporučujeme striktně dodržovat hygienické zásady pro manipulaci a skladování a také klobásy vždy důkladně tepelně upravit.

Zdroj: dTest