https://bezpecnostpotravin.cz/prodejci-vanocnich-kapru-maji-nejvyssi-cas-nahlasit-prodejni-mista-svs/

Vydáno: 8. 12. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/SVS-kapr-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/SVS-kapr-768x358.jpg 768w" alt="" width="943" height="439" class="wp-image-73731" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: SVS

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) připomíná prodejcům vánočních kaprů jejich povinnost nahlásit SVS minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou letos ryby prodávat. Veterinární inspektoři každoročně i na základě těchto hlášení zkontrolují několik stovek stánků s kapry. Seznam nahlášených prodejních míst je k dispozici online na webu SVSa je možné jej využít při plánování nákupu tradiční ryby na štědrovečerní stůl.

K nahlašování prodejních míst slouží již několik let výhradně on-line formulářna internetových stránkách SVS. Prodejci živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Před zahájením prodeje jsou stánkaři povinni seznámit se se dvěma dokumenty: požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji. Případné nesplnění nahlašovací povinnosti není pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží. Nenahlášený prodejce by se tím mohl vyhnout případné kontrole a tím by mimo jiné představoval riziko pro zdraví nakupujících.

Při kontrolách stánků s kapry cílí veterinární inspektoři na tři hlavní oblasti. Za prvé kontrolují welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i porážení ryb. Zadruhé je kontrolováno, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Zatřetí je kontrolováno také to, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolováni jsou přednostně prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny problémy a také noví prodejci.

Dlouhodobě všem nakupujícím doporučujeme nechat si rybu porazit v místě prodeje. Nejen proto, že poražení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Před loňskými Vánocemi zkontrolovali veterinární inspektoři více než 600 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 2,45 procenta z nich. Mezi zjištěnými závadami převládaly prohřešky proti hygieně a pochybení administrativního rázu. Pozitivní je, že pouze ve dvou případech bylo zjištěno porušení zásad welfare ryb. Prodejci ryb v ČR před Vánocemi nahlásili bezmála 2 500 prodejních míst.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS