https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Zprava_Zoonozy-2024-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Zprava_Zoonozy-2024-768x443.jpg 768w" alt="" width="903" height="521" class="wp-image-88752" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Tisková zpráva EFSA A ECDC ke Zprávě Evropské unie One Health 2024 o zoonózách
Podle nové zprávy EU „One Health Zoonoses Report„, kterou vydaly Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), mohou ke zvýšení počtu závažných infekcí listeriózou v celé Evropě přispívat změny ve stravovacích návycích a stárnutí populace.
Každý rok onemocní v Evropě tisíce lidí po konzumaci kontaminovaných potravin, přičemž nejčastějšími zdroji infekce jsou vejce, maso a hotové potraviny (ready-to-eat). Zpráva ukazuje, že i když jsou normy bezpečnosti potravin v Evropě nadále vysoké, onemocnění způsobená potravinami nadále postihují lidi všech věkových skupin – zejména ty, kteří jsou nejvíce ohroženi závažným onemocněním –, a to i přesto, že mnoha z těchto onemocnění lze předcházet.
Listerie: vzácná, ale závažná infekce
V roce 2024 způsobila listerie nejvyšší podíl hospitalizací a úmrtí ze všech infekcí přenášených potravinami hlášených v Evropské unii (EU). Přibližně 7 z 10 osob infikovaných listerií potřebovalo nemocniční péči a 1 z 12 osob zemřela.
Vzestupný trend infekcí zaznamenaný v posledních letech může odrážet několik faktorů, včetně stárnutí evropské populace, měnících se stravovacích návyků – jako je rostoucí spotřeba potravin připravených k přímé spotřebě – a také nesprávného zacházení s potravinami a nesprávných postupů při jejich skladování.
U potravin připravených k přímé spotřebě zůstává úroveň kontaminace ve většině kategorií velmi nízká: nejnovější údaje o Listeria monocytogenes ukazují, že podíl vzorků překračujících limity EU pro bezpečnost potravin se pohyboval od 0 % do 3 % u všech analyzovaných produktů, přičemž nejčastěji kontaminovanými produkty byly fermentované uzeniny.
„I když je kontaminace vzácná, bakterie Listeria může způsobit závažné onemocnění, což z ní činí jednu z nejzávažnějších potravinových hrozeb, které sledujeme,“ uvedl Ole Heuer, vedoucí jednotky ECDC pro nemoci související se zdravím. „Ochrana zranitelných skupin, jako jsou starší dospělí, těhotné ženy nebo osoby s oslabeným imunitním systémem, vyžaduje přísný dohled, bezpečnou výrobu potravin a klíčová preventivní opatření v domácnosti.“
Další běžné infekce přenášené potravinami
Zatímco bakterie Listeria představuje největší riziko vážného onemocnění, Campylobacter a Salmonella zůstávají nejčastějšími příčinami onemocnění přenášených potravinami v Evropě, přičemž významným zdrojem infekce je drůbeží maso a vejce.
Nedávné údaje z odvětví živočišné výroby také ukazují, že v uplynulém desetiletí došlo k významnému nárůstu počtu chovných kuřat a krůt, u nichž byl zjištěn pozitivní nález bakterie Salmonella. Kontrola těchto bakterií v potravinovém řetězci zůstává zásadní pro snížení počtu případů u lidí:
„Letos značný počet zemí EU nesplnil všechny cíle pro snížení výskytu bakterie Salmonella u drůbeže, přičemž pouze 14 členských států dosáhlo plného souladu,“ uvedl Frank Verdonck, vedoucí oddělení biologických rizik a zdraví a welfare zvířat EFSA. „To nám připomíná, že kontrola bakterií přenášených potravinami v potravinovém řetězci vyžaduje neustálé úsilí a koordinaci napříč sektory v souladu s přístupem One Health.“
Vylepšené nástroje pro sledování, jako je sekvenování celého genomu, umožňují orgánům účinněji detekovat a vyšetřovat ohniska nákazy a podporují koordinované akce v celém potravinovém řetězci.
Většině onemocnění přenášených potravinami lze předcházet
Dodržování správných hygienických postupů v kuchyni může lidem výrazně pomoci snížit riziko infekce. Mezi tyto postupy patří:
- Udržování teploty v ledničce na 5 °C nebo nižší.
- Konzumace potravin, včetně hotových výrobků, před uplynutím doby spotřeby.
- Důkladné vaření potravin, zejména masa a drůbeže.
- Mytí rukou, nožů a povrchů po manipulaci se syrovými potravinami.
- Oddělení vařených potravin od syrových produktů.
Zranitelné skupiny by se měly vyvarovat konzumace vysoce rizikových potravin, jako jsou hotové výrobky, nepasterizované mléko a měkké sýry z něj vyrobené.
Zdroje
Aby byly údaje přístupnější, EFSA a ECDC zveřejňují přehledné shrnutí (PLS) zprávy Evropské unie One Health 2024 o zoonózách spolu se story mapami a dashboardy, které uživatelům umožňují vyhledávat a vizualizovat údaje o ohniscích nákazy způsobených potravinami a 14 zoonotických patogenech. EFSA a ECDC zveřejňují rovněž infografiku.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/interaktivni-nastroje-300x109.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/interaktivni-nastroje-768x279.jpg 768w" alt="" width="921" height="335" class="wp-image-88753" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Základní informace
- O zprávě: „Zpráva Evropské unie o zoonózách One Health 2024“ shrnuje údaje z monitorování z 27 členských států EU, Spojeného království (Severního Irska)* a 10 zemí mimo EU, které se týkají lidí, potravin, zvířat a krmiv.
- Přístup „Jedno zdraví“: Zoonotické patogeny postihují jak lidi, tak zvířata a mohou se šířit prostřednictvím potravin, životního prostředí nebo přímého kontaktu. Přístup „Jedno zdraví“ (One Health) uznává tyto souvislosti a spojuje údaje o lidském zdraví, zdraví zvířat a bezpečnosti potravin. To pomáhá vědcům a orgánům veřejného zdraví lépe pochopit, odkud rizika pocházejí a jak jim předcházet, a chránit tak lidi i zvířata.
- O EFSA a ECDC: Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) poskytuje nezávislé vědecké poradenství v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv, zdraví a dobrých životních podmínek zvířat, výživy a ochrany životního prostředí v EU. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se snaží posílit obranyschopnost Evropy proti infekčním chorobám tím, že identifikuje, hodnotí a informuje o současných a nově se objevujících hrozbách pro lidské zdraví.
*Poznámka k dohodě z Windsoru: V souladu s Dohodou o vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii, a zejména s čl. 5 odst. 4 rámce z Windsoru ve spojení s přílohou 2 tohoto rámce, se pro účely této zprávy odkazy na členské státy vztahují i na Spojené království, pokud jde o Severní Irsko.
Zdroj: EFSA
