https://bezpecnostpotravin.cz/svs-naridila-stahnout-z-trhu-chlazena-kurata-z-francie-s-obsahem-salmonel/

Vydáno: 10. 12. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/kure-z-Francie_Salmonella_orez-300x197.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/kure-z-Francie_Salmonella_orez-768x504.jpg 768w" alt="" width="820" height="538" class="wp-image-88773" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: SVS

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje spotřebitele, že se v České republice prodávala celá chlazená kuřata původem z Francie, v nichž byl zjištěn obsah salmonel. Celkem bylo dodáno do sítě DELMART 160 kusů kuřat o celkové hmotnosti 246,5 kg. Spotřebitelům, kteří mají výrobek doma, doporučujeme, aby jej nekonzumovali a vrátili jej v místě nákupu.

SVS informace o přítomnosti kuřete s obsahem Salmonella Enterica ser. Typhimurium na tuzemském trhu obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF od francouzských dozorových orgánů. Společnost DELMART byla o rizikovém produktu informována a SVS zavedla okamžitá opatření ke stažení závadného kuřete z trhu, které v současné době probíhá. Produkt byl nabízen pouze v prodejní síti supermarketu DELMART.

Identifikace výrobku:
Název: Poulet jaune entier (kuře žluté celé)
Šarže: 5045108141
Množství: 246,5 kg
Datum spotřeby: 14. 12. 2025
Výrobce: Les Volailles Rémi Ramon
Prodejce: DELMART s.r.o.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí či špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Je také důležité dodržovat při manipulaci s masem hygienická pravidla.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS