https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-platys-se-zvysenou-svalovou-hmotou/

Vydáno: 11. 12. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Platyz_zdarma_Publicdomain-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Platyz_zdarma_Publicdomain-768x383.jpg 768w" alt="" width="925" height="461" class="wp-image-88824" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: PublicDomainPictures.net

Platýs japonský patří mezi významné akvakulturní druhy v Koreji, Číně a Japonsku. Jeho hlavní jedlou částí je kosterní svalovina, a proto je zvýšení jejího množství velmi cenné pro chov i ekonomiku produkce.

Jihokorejští vědci využili technologii CRISPR/Cas9 k úpravě genu MSTN, který běžně brzdí růst svalů. Narušení tohoto genu (knock-out) vedlo k rybám s výrazně větší svalovou hmotou. Zvětšení bylo způsobeno zvýšením počtu svalových vláken, nikoli jejich zvětšením.

Výzkum zároveň ukázal, že optimalizované metody editace lze úspěšně aplikovat i u druhů, jejichž embrya jsou obtížně přístupná. Moderní genová editace tak může efektivně zlepšovat produkční vlastnosti ryb a má značný potenciál pro rozvoj akvakultury.

Autorka: Tereza Branyšová

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Platyz_GM_Biotrin-277x300.jpg 277w" alt="" width="557" height="603" class="wp-image-88826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 401px;" loading="lazy" decoding="async" />

Více na: Platýs se zvýšenou svalovou hmotou

Zdroj: BIOTRIN