https://bezpecnostpotravin.cz/od-zkumavky-po-vidlicku-tiskova-konference-vurv/

Od zkumavky po vidličku – tisková konference VÚRV

Vydáno: 23. 5. 2023
Autor: VÚRV

 

Foto: VÚRV

Tisková zpráva – Aneb od myšlenky přes výzkum až na talíř a zahrádku spotřebitele. Dne 17. května 2023 proběhla v Národním zemědělském muzeu v Praze tisková konference Výzkumného ústavu rostlinné výroby, za spolupráce Ministerstva zemědělství ČR a Technologické agentury ČR. Prezentoval se zejména aplikovaný výzkum a projekty docenta Romana Pavely, ale nejen to – prezentoval se příběh české vědy jako takový.

Bez výzkumu by dnešní zemědělství nebylo

Všichni zástupci spolupořádajících institucí shrnuli, jak důležitý a potřebný aplikovaný výzkum je. Neobešlo by se bez něj zemědělství, životní prostředí, ale ani potravinová bezpečnost a budoucnost. „Je čím dál více důležité produkovat potraviny a hospodařit takovým způsobem, který co nejméně negativně ovlivňuje životní prostředí, je udržitelný, šetrný, a přitom efektivní. Výzkumné ústavy v tomto pomáhají. Chceme, aby se výsledky výzkumu stále více dostávaly do praxe. Z toho důvodu je důležitá spolupráce ústavů se soukromými firmami, což podporuje konkurenceschopnost nejen jejich, ale i celé České republiky,“ prohlásil na akci Petr Jílek, vrchní ředitel Sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání MZe.

Laická veřejnost si ovšem mnohdy ani neuvědomuje, co díky výzkumným institucím má a třeba i denně používá. Jak poznamenal Mikuláš Madaras, ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby, patří sem například potraviny z nově vyšlechtěných obilovin, které jsou odolnější vůči klimatickým podmínkám, mají vyšší nutriční hodnoty nebo jsou vhodné pro potravinové intolerance. „Vyvinuli jsme také inovativní metody skladování bez chemických přípravků, technologie omezující erozi půdy nebo přípravky nahrazující syntetické pesticidy.“

Ve více se to lépe táhne

Na pesticidy navázal docent Roman Pavela, který na tiskové konferenci prezentoval tři velké výzkumné projekty, na nichž spolupracoval se svým týmem a dalšími subjekty. Všechny jeho projekty mají několik společných vlastností: léčivé rostliny, inovativní postupy, biologicky aktivní látky, šetrnost k životnímu prostředí, dobrý nápad a nadšení všech zúčastněných. Jedná se o projekty podpořené Technologickou agenturou ČR Potraviny bez konzervantů a Nové, bezpečné přípravky zlepšující půdní vlastnosti a zdraví pěstovaných rostlin a jeden z podpory ministerstva zemědělství, České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace.

Výsledky těchto výzkumů byly na tiskové konferenci nejen k prohlédnutí, ale některé i k ochutnání. Firma White nabídla své čistě bylinné energetické nápoje Erebos, Rakytník Cvrček prezentoval hned několik bylinných produktů s bazalkou posvátnou a od výrobce sirupů Kitl byl k ochutnání Růžový květ – syrob vyvinutý unikátní přírodní konzervací zvanou pavelace na počest jeho tvůrce docenta Pavely. Bez ochutnávky, zato v pestrém zastoupení byly přípravky s botanickými pesticidy od Agro CS anebo knihy o bylinkách z nakladatelství Lirego.

„Úspěch aplikovaného výzkumu zajišťují nejen znalosti a inovativní metody, ale také štěstí a správná spolupráce. Jsme proto rádi, že můžeme spolupracovat s menšími, mnohdy regionálními či rodinnými firmami, a zvyšovat tak jejich konkurenceschopnost na trhu,“ pochvaloval si Roman Pavela.

Quo vadis, český výzkume?

Přestože finanční podpora českého zemědělského výzkumu v posledních letech spíše stagnuje, výzkumné ústavy z velké míry čerpají na své projekty z účelného financování a dovedou pružně reagovat na potřeby oboru i státní správy. Výsledky výzkumů se povětšinou daří rychle zavádět do praxe, ale ani zde není situace růžová. Mnohdy úspěch závisí spíše na odhodlání a schopnosti samotných vědců se prosadit než na podpoře systému. Přesto se kvalitní výsledky daří a odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby patří mezi špičku, a to i na poli mezinárodním. A docent Pavela, specializující se na výzkum biologicky aktivních látek získaných z rostlin a jejich využití v zemědělství a potravinářství, patří mezi procento nejcitovanějších vědců světa ve svém oboru.

Foto: VÚRV

 

Zdroj: VÚRV