Vydáno: 29. 6. 2023
Autor: Společnost pro výživu

 

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Dieta a dietní omezení při alergii na bílkovinu vejce“ ve „Zpravodaji školního a dietního stravování – 3/2023“, jenž je přílohou časopisu „Výživa a potraviny – 3/2023“.

Úvodník článku
Alergie na slepičí vejce je jednou z nejčastějších potravinových alergií v západních zemích a její výskyt se zvyšuje. Ve věku 2 let postihuje 1-3 % dětí, přičemž u 90 % vymizí do 5-6 let.

Některé osoby s alergií na vejce tolerují nejprve tzv. „pečené vejce“, což znamená vejce v dobře tepelně zpracovaných potravinách pečených při 180 °C po dobu asi 30 minut, např. v pečivu a sušenkách. Tolerance vařeného či nedostatečně propečeného vejce nastupuje později. Vejce upravená do podoby např. volského oka, vejce na hniličko, omelety, palačinky, smažených vajec aj. se proto u dětí zavádí až po pečeném vejci.

Zdroj: Společnost pro výživu