19. říjen 2022
19
říjen

Den zdraví se STOBem 2022

https://www.bezpecnostpotravin.cz/den-zdravi-se-stobem-2022.aspx   Autor: STOB Den zdraví se koná v sobotu 22. 10. 2022 v Praze na Pankráci.  Místo konání: Praha 4 – Pankrác Již tradiční oblíbená akce společnosti STOB (Stop Obezitě) proběhne letos, stejně jako loňský rok, v prostorách konferenčního centra City (v bezprostřední blízkosti metra C Pankrác). Den, který se koná pod záštitou místostarosty městské části Praha 4, byl v r. 2020 vyhlášen evropskou organizací ECPO jako nejlepší akce k motivaci zlepšení životního stylu lidí s obezitou. Přijďte si zakoupit a ochutnat zdravé novinky ze světa potravin a rozumných pomůcek na hubnutí. Těšit se můžete také na různé druhy pohybu nejen v rámci Dne zdraví „naživo“, ale můžete se zúčastnit i online lekcí, které budou probíhat po celý týden před plánovanou akcí.K dispozici bude široká škála poraden od měření složení těla, glykémie, osteoporózy, zraku, přes testy zdatnosti až k odborným radám ohledně křečových žil, hemeroidů či problémům s pohybovým aparátem. Samozřejmě vám budou k dispozici odborníci ze STOBu s širokou nabídkou možností rozumného hubnutí včetně motivačních pomůcek.V rámci bohatého programu vás čeka ...

19. říjen 2022
19
říjen

Geneticky vylepšený okřehek vyrábí surovinu pro biopaliva

https://www.bezpecnostpotravin.cz/geneticky-vylepseny-okrehek-vyrabi-surovinu-pro-biopaliva.aspx   Autor: Gate2Biotech Geneticky vylepšený okřehek obsahuje až 10 procent oleje v sušině. Odborníci amerických laboratoří Brookhaven National Laboratory ministerstva energetiky DOE a Cold Spring Harbor Laboratory geneticky upravili okřehek, aby produkoval velké množství suroviny pro biopaliva. Badatelé vložili vybrané geny do jedné z nejrychleji rostoucích vodních rostlin na světě, aby podpořili u ní biosyntézu mastných kyselin, jejich přeměnu na olej a také ochranu vytvořeného oleje před degradací. Jsou přesvědčeni, že jejich okřehek bohatý na olej je možné snadno sklízet a zpracovat na biopaliva i další produkty. Klíčovou roli ve výzkumu sehrál okřehek Lemna japonica, vzhledově podobný našim okřehkům. V geneticky vylepšené podobě obsahuje až 10 procent oleje v sušině, což je dramatické, zhruba stonásobné zvýšení oproti okřehku v přírodě. Produkce oleje takovým okřehkem je zároveň více než sedmkrát vyšší než u sóji, která je dnes nejvíce využívaným zdrojem pro výrobu biopaliv. Jak potvrzuje v ...

18. říjen 2022
18
říjen

Zažijte zemědělskou vědu Na Noci vědců všemi smysly!

https://www.bezpecnostpotravin.cz/zazijte-zemedelskou-vedu-na-noci-vedcu-vsemi-smysly.aspx   Autor: NZM Noc vědců v Národním zemědělském muzeu se koná v pátek 30. 9. 2022. Už šestým rokem se naše muzeum na jeden večer promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružná může zemědělská věda být, vám i letos v Noci vědců představí výzkumníci z různých oblastí živočišné i rostlinné výroby, lesního hospodářství, vodohospodářství i potravinářství. Na více než dvou desítkách stanovišť jsou tu pro vás připravené ochutnávky nejnovějších vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, zajímavé přednášky, workshopy, komentované prohlídky i degustace. Prožijte letošní NOC VĚDCŮ všemi smysly! Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G.J. Mendela. Schválně, víte kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka?  Těšíme se na vás!  VSTUP NA NOC VĚDCŮ JE ZDARMA. Na programu v Národním zemědělském muzeum Praha se letos podílejí: Národní zeměděl ...