Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/mohou-mikrobi-pomoci-v-boji-s-plastovym-odpadem/
Vydáno: 11. 12. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-768x355.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m.jpg 1500w" alt="" width="1024" height="473" class="wp-image-49370" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědcům z Univerzity v Edinburghu se podařilo upravit bakterii Escherichia coli tak, aby dokázala účinně přeměnit odpad z polyethylentereftalátu (PET) na kyselinu adipovou. Tato kyselina se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů a používá se k výrobě nylonových materiálů, léků a aromat.
Tento tým vědců už dříve dokázal geneticky upravit E. coli za účelem přeměny hlavní složku starých PET lahví, kyseliny tereftalové, na něco chutnějšího a cennějšího – sloučeninu s vanilkovou příchutí, vanilin.
V nové studii byla kyselina tereftal ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyvijeji-prenosnou-laborator-pro-rychlou-detekci-infekcnich-onemocneni/
Vydáno: 11. 12. 2023
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-768x463.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m.jpg 1533w" alt="" width="1024" height="617" class="wp-image-49352" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Zefektivnit proces diagnostiky onemocnění má za cíl vědecký tým z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Odborníci a odbornice vyvíjejí malé přenosné zařízení, které by dokázalo ve velmi krátkém čase detekovat vybranou sadu patogenů – například virů nebo bakterií. Díky rychlému zacílení zdroje onemocnění by tak lékaři mohli dříve zahájit léčbu. Rozměry zařízení navíc umožňují provést testování kdekoli v místě potřeby.
„Koncový uživatel si koupí krabici, ve které bude naše zařízení a kit obsahující veškeré chemikálie a materiály potřebné k  ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-korporatni-video-efsa/
Vydáno: 11. 12. 2023
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/EFSA_horizon_RGB_CS-300x57.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/EFSA_horizon_RGB_CS-768x147.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/EFSA_horizon_RGB_CS-1536x293.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/EFSA_horizon_RGB_CS-2048x391.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="195" class="wp-image-39146" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Posláním Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je zajišťovat bezpečnost potravin a podporovat udržitelné potravinové systémy v celé Evropě. Jeho úsilí vychází z nejnovějších vědeckých poznatků a z poznání, že lidské zdraví je úzce spojeno s dobrými životními podmínkami zvířat, rostlin a životního prostředí. V tomto krátkém videu se dozvíte, jak společně se zúčastněnými stranami a partnery – v rámci EU i mimo ni – úřad EFSA pracuje na řešení dnešních i budoucích výzev v oblasti bezpečnosti potravin.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2 ...