Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Rádi bychom Vás informovali o přípravě nového informačního systému SISTA, který bude sloužit jako jednotný informační systém pro poskytování podpory aplikovaného výzkumu v rámci TA ČR. Prostřednictvím SISTA budou zajištěny všechny procesy administrace výzkumných projektů od podání návrhu přes hodnocení až po realizaci veřejných soutěží a veřejných zakázek.
Systém je vyvíjen tak, aby byl uživatelsky přívětivější, přehlednější a propojený s dalšími systémy státní správy. Realizace bude probíhat postupně až do roku 2025 a o všech důležitých milnících vás budeme s předstihem informovat. Veškeré dostupné informace, výhody a novinky, které SISTA přinese včetně uživatelských návodů naleznete na speciální webové stránce, která byla pro tyto účely vytvořena.
https://bezpecnostpotravin.cz/muze-vysoka-hladina-omega-3-prodlouzit-zivot-o-nekolik-let/
Vydáno: 19. 4. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Foto: Shutterstock
Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ: Studie zkoumaly souvislost mezi „omega-3 indexem“ (O3I) a nemocemi postihujícími srdce, mozek, oči a klouby. Je ale málo studií, které se zabývají jejich možným vlivem na délku života. V časopise Nature Communications byla publikována nová výzkumná práce, která zkoumá vztah mezi O3I (mastné kyseliny) a rizikem úmrtí z jakýchkoli příčin. Lidé s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v krvi žili déle než lidé s nižší hladinou. Lidé, kteří zemřeli s relativně nízkou hladinou O3I předčasně při zachování všech ostatních podmínek mohli žít déle, kdyby jejich hladina byla vyšší.
Někteří lidé žijí déle a lépe – mají v krvi více omega-3 mastných kyselin
V Japonsku je příjem omega-3 mastných kyselin a hladina v krvi vyšší než ve většině ostatních zemí světa. Žijí déle než většina ostatních národů. Náhoda? Možná je součástí vysvětlení vysoký iO3I. Výzkum z Japonska ukazuje, že lidé s vyšší hladinou O3I ...
https://bezpecnostpotravin.cz/regionalni-potravina-vstupuje-do-14-rocniku-spotrebitele-ocenuji-kvalitu-produktu-a-moznost-podporit-regionalni-producenty/
Vydáno: 19. 4. 2023
Autor: SZIF
Tisková zpráva SZIF – Regionální potravina, která představuje druhou nejznámější značku kvality a původu potravin, zahajuje další ročník. Přitom ten předcházející znamenal rekord v nejvyšším počtu přihlášených výrobků, kterých bylo více než 1 700. Vysoký byl i počet přihlášených výrobců, který dosáhl více než 430. Administraci značky a související edukační a komunikační aktivity zabezpečuje Státní zemědělský intervenční fond (Fond). 14. ročník soutěže o značku Regionální potraviny startuje v dubnu. Hodnotitelské komise budou vybírat ty nejlepší potraviny napříč Českou republikou do konce června.
„Potvrzuje se, že Regionální potravina je značkou kvality, která si našla své místo jak mezi producenty, kteří usilují o její získání, tak i mezi spotřebiteli, kteří ji při svém nákupu vyhledávají,“ uvedla Eva Žákovská, vedoucí Oddělení marketingu značek kvality Fondu.
Za 13 ročníků soutěže o značku Regionální potravina přihlásili producenti více než 17 tisíc výrobků a ...