ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Nápoje vhodné k běžné konzumaci

  https://bezpecnostpotravin.cz/napoje-vhodne-k-bezne-konzumaci/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: viscojis.cz   Foto: Shutterstock Naši dobrou psychickou i fyzickou pohodu podmiňuje dostatečné množství přijímaných tekutin. Pitný režim je velmi důležitý, a to jak z hlediska kvantity, tak i kvality nápojů. Dospělý člověk by měl vypít denně 35 ml na kg hmotnosti, tedy 2 – 2,5 l tekutin v závislosti na obsahu vody v přijímané stravě, denní činnosti a roční době. Jak mají nápoje vypadat, mají-li splnit fyziologické potřeby a současně osvěžit? Především chuť má být mírně nakyslá, nahořklá nebo trpká. Rozhodně nápoj nemá mít chuť sladkou, protože sladká chuť naopak podporuje žízeň. Ideální teplota nápoje se má pohybovat okolo 8 až 10 stupňů nebo i vyšší.  Hovoříme-li o nápojích, je nutné upozornit na existenci mnoha nevhodných nápojů, které jsou zdroji nadměrného množství cukru (nápoje typu cola, slazené minerálky apod.). Kvalitní pitná voda je velmi vhodný nápoj. Pitnou vodu pijte jen z veřejného vodovodu nebo z ověřených zdrojů. Nikdy nepodceňujte její hygienickou kvalitu popřípadě zdravotní závadnost. Zeleninové a ovocné šťávy jsou bohaté na vitaminy ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Slazené nápoje

  https://bezpecnostpotravin.cz/slazene-napoje/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: viscojis.cz   Foto: Shutterstock Dodržování pitného režimu je pro zachování života zcela nezbytné. Nejenom míra, také kvalita a druh přijímaných tekutin mají vliv na naše zdraví. Na trhu existuje celá řada výrobků pro uhašení žízně, a to v neslazené či slazené variantě. Mezi nápoje slazené cukrem nebo jiným energetickým sladidlem patří limonády, minerální a pramenité vody, kolové nápoje, ovocné šťávy, nektary, sirupy, ale také mléčné a syrovátkové nápoje. Protože jsou tyto nápoje významným zdrojem cukru a energie, na jejich etiketě musí být uveden „obsah energie a cukrů“, což je důležitá informace vzhledem k vysokému výskytu obezity v populaci. Složení slazených nápojůZákladem slazených nápojů je voda, která je dále obohacená o látky původu spíše chemického než přírodního. Jedná se zejména o bílý rafinovaný cukr, sladidla (pozor na aspartam, který nesmějí používat lidé trpící fenylketonurií), sirupy s různým poměrem glukózy a fruktózy, barviva, aromata a konzervanty (např. benzoát sodný). Některé nápoje jsou syceny oxidem uhličitým, který může vyvolat trávicí potíže, a ...

WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2023
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST14

Cestovní medicína aneb jíme na cestách

  https://bezpecnostpotravin.cz/cestovni-medicina-aneb-jime-na-cestach/ Vydáno: 12. 7. 2023 Autor: viscojis.cz/teens   Foto: Shutterstock   O zásadách stravování na cestách a doporučení na co bychom při cestování neměli zapomínat. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích světa se můžeme setkat s mnoha nemocemi, které se u nás běžně nevyskytují a tudíž je vlastně ani neznáme. Cestování a častější stravování se v restauracích, ve fast foodech, nakupování na tržištích a ve stáncích, konzumace trvanlivých potravin včetně konzerv a také nedostatečně tepelně upravených jídel, která jsme předem připravili doma, nevhodné podmínky pro přípravu stravy a často chybějící zdroj nezávadné pitné vody – to vše může ve spojení s nízkým hygienickým standardem vést ke zvýšení rizika nákaz přenášených potravinami. A tak se může stát, že si můžeme z dovolené přivézt jako nemilý suvenýr onemocnění, a to zejména z cest po zemích s nižší úrovní hygieny, než na jakou jsme my, „zhýčkaní středoevropané“, zvyklí.  Co udělat před cestou nejprve? Na to jak se problémům vyhnout, je třeba myslet již před cestou a informovat se o aktuální epidemiologické situaci v na ...