FriPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_FriPM2023
FriPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02005CEST14

ČOI kontrolovala zákaz prodeje alkoholu a tabáku

 

 
Vydáno: 14. 7. 2023
Autor: Česká obchodní inspekce

 

Foto: Shutterstock

(Tisková zpráva ČOI, Praha, 12. červenec 2023)  V 1. čtvrtletí tohoto roku proběhla kontrolní akce zaměřená na dodržování právních předpisů, které upravují nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret. Zejména se jednalo o kontrolu zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.


Celá zpráva zde:

 

Zdroj: Česká obchodní inspekce

FriPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_FriPM2023
FriPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02005CEST14

Výskyt AMP v Chorvatsku a v Itálii může být rizikem zavlečení do ČR

  https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-amp-v-chorvatsku-a-v-italii-muze-byt-rizikem-zavleceni-do-cr/   Vydáno: 14. 7. 2023 Autor: SVS   Foto: Shutterstock Vzhledem k výskytu afrického moru prasat (AMP) v některých oblastech Itálie a Chorvatska a v souvislosti se zvýšeným cestováním a pohybem lidí v období letních prázdnin Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na vysoké riziko možného zavlečení viru AMP do ČR. Nákazu lze převézt na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím potravin s obsahem vepřového masa, případně kontaminovanými materiály. AMP je možné šířit prostřednictvím výrobků z vepřového masa nebo z masa prasat divokých. Další nebezpeční představuje jakýkoli nákazou kontaminovaný materiál včetně dopravních prostředků, obuvi nebo oblečení „Kromě vzpomínek a fotografií si lidé z dovolené vozí rádi potraviny a suvenýry. Je však potřeba mít se na pozoru. Vzhledem k častému výskytu afrického moru prasat v oblíbených letních destinacích by turisté měli pamatovat na zvýšené nebezpečí možného přenosu této nemoci, ať už při agroturistice nebo při dovozu potravin ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Kvalitní obiloviny pro současnost i budoucnost

  https://bezpecnostpotravin.cz/kvalitni-obiloviny-pro-soucasnost-i-budoucnost/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: VÚRV   Foto: Aleš Král   Proč je důležité uchovávat genetické zdroje a jak může šlechtění nových obilnin ovlivnit naši potravinovou soběstačnost? Nejen o tom byl workshop Prezentace odrůd a genetických zdrojů rostlin vhodných pro praktické využití v gastronomii, konaný v polovině června ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v čele s plodinovými kurátory. Akce probíhala za hojné účasti pracovníků z řad gastra a potravinářské výroby. Čirok, bér, laskavec nebo pohanka. Plodiny u nás dosud nepříliš rozšířené, ale slibující lepší zítřky. Mnohé z nich jsou totiž již nyní skvěle přizpůsobené postupně se měnícím klimatickým podmínkám. Lépe zvládají sucho, jsou méně náročné na vodu a výživu anebo mají vynikající nutriční vlastnosti. A navíc jsou bezlepkové. Tyto plodiny si postupně nacházejí cestu nejen k zemědělcům a do našich sýpek, ale také k pekařům a ostatním zpracovatelům potravin. Běžného konzumenta teď pravděpodobně napadne, že obilí přece pěstujeme na každém druhém poli a je ho dostatek. Přesto se kvantita nerovná dostatečná kvalita, ...