Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/graficke-a-slovni-vyjadreni-ochuceni-pri-oznacovani-potravin-2/
Vydáno: 19. 7. 2023
Autor: SZPI
Foto: archiv MZe
Dotaz:
Jak lze označit potravinu, pokud je k ochucení potraviny použita složka v přírodní podobě, nebo je použito přírodní aroma, nebo je použito pouze aroma syntetické?
Odpověď:
I. V potravině je daná složka použita v přírodní podobě (např. potravina obsahuje ovoce nebo ovocnou šťávu)
Grafické/slovní vyjádření složky:
Pokud potravina předmětnou složku obsahuje,
je možné ji na obale graficky vyobrazit (např. obrázek ovoce – realistický nebo graficky zpracovaný – v případě použití ovoce, ovocné šťávy, ovocné šťávy z koncentrátu nebo ovocné dřeně) a/nebo
lze použít slovní vyjádření (např. „jahodový“).
Zdůrazněná složka a QUID:
Zároveň je třeba pamatovat na čl. 22 odst. 1 písm. b) nařízení (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění (dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“), dle kterého se uvede množství složky nebo skupiny složek použité při výrobě nebo přípravě potraviny (QUID), pokud je složka nebo skupina složek v označ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-zverejnuje-vysledky-kontrol-krmnych-surovin-puvodem-z-ukrajiny-4/
Vydáno: 18. 7. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Od poloviny dubna letošního roku Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zacílil kontroly i na aktuální dovoz krmných surovin původem z Ukrajiny.
Vzorky jsou analyzovány v Národní referenční laboratoři ÚKZÚZ na obsah reziduí pesticidů, obsah mykotoxinů a těžkých kovů. Rovněž je u vzorků hodnocena botanická čistota a další senzorické parametry.V rámci těchto zesílených kontrol ÚKZÚZ spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) , která své kontroly zaměřuje na suroviny v potravinářské kvalitě.Pro efektivní zacílení prováděných kontrol ÚKZÚZ dále využívá data o dovozech poskytnutých Celní správou.
Přílohy
Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 13. 7. 2023 (PDF, 148 KB)
Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 10. 7. 2023 (PDF, 148 KB)
Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 29. 6. 2023 (PDF, 149 KB)
Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 22. 6 ...
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovana-rajcata-jakozto-prostredek-pro-boj-s-klimatickymi-zmenami/
Vydáno: 18. 7. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Izraelští vědci vyvinuli novou variantu rajčat, která vykazují zvýšenou odolnost vůči suchu a mohou pomoci farmářům s bojem s destruktivními následky klimatické změny. Genetická analýza, kterou provedli vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, identifikovala interakce mezi dvěma oblastmi genomu rajčat, které vedou ke zvýšení výnosu a odolnosti vůči suchu.
V porovnání s komerčními odrůdami rajčat, jejichž spotřeba vody se odhaduje přibližně na 0,3 metru krychlových vody na plochu jednoho metru čtverečního, lze u nové varianty rajčat snížit spotřebu na polovinu. Základním úkonem pro získání této nové odrůdy rajčat bylo křížení dvou druhů rajčat, a to konkrétně varianty pocházející z oblasti pouště západního Peru s běžně dostupnou komerční variantou. Dosažené výsledky poukazují na efektivnost ve využití volně žijících druhů za účelem zvýšení a zefektivnění zemědělské produkce. Poznatky by se navíc mohly ukázat jako široce použitelné i pro jiné rostliny.
Dalším nesporným faktem je sníž ...