WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST08

Grafické a slovní vyjádření ochucení při označování potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/graficke-a-slovni-vyjadreni-ochuceni-pri-oznacovani-potravin-2/ Vydáno: 19. 7. 2023 Autor: SZPI   Foto: archiv MZe     Dotaz: Jak lze označit potravinu, pokud je k ochucení potraviny použita složka v přírodní podobě, nebo je použito přírodní aroma, nebo je použito pouze aroma syntetické? Odpověď: I. V potravině je daná složka použita v přírodní podobě (např. potravina obsahuje ovoce nebo ovocnou šťávu) Grafické/slovní vyjádření složky: Pokud potravina předmětnou složku obsahuje, je možné ji na obale graficky vyobrazit (např. obrázek ovoce – realistický nebo graficky zpracovaný – v případě použití ovoce, ovocné šťávy, ovocné šťávy z koncentrátu nebo ovocné dřeně) a/nebo lze použít slovní vyjádření (např. „jahodový“). Zdůrazněná složka a QUID: Zároveň je třeba pamatovat na čl. 22 odst. 1 písm. b) nařízení (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění (dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“), dle kterého se uvede množství složky nebo skupiny složek použité při výrobě nebo přípravě potraviny (QUID), pokud je složka nebo skupina složek v označ ...

TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_TuePM2023
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02002CEST14

ÚKZÚZ zveřejňuje výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny

  https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-zverejnuje-vysledky-kontrol-krmnych-surovin-puvodem-z-ukrajiny-4/ Vydáno: 18. 7. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock   Od poloviny dubna letošního roku Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zacílil kontroly i na aktuální dovoz krmných surovin původem z Ukrajiny. Vzorky jsou analyzovány v Národní referenční laboratoři ÚKZÚZ na obsah reziduí pesticidů, obsah mykotoxinů a těžkých kovů. Rovněž je u vzorků hodnocena botanická čistota a další senzorické parametry.V rámci těchto zesílených kontrol ÚKZÚZ  spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) , která své kontroly zaměřuje na suroviny v potravinářské kvalitě.Pro efektivní zacílení prováděných kontrol ÚKZÚZ dále využívá data o dovozech poskytnutých Celní správou.  Přílohy Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 13. 7. 2023   (PDF, 148 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 10. 7. 2023   (PDF, 148 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 29. 6. 2023   (PDF, 149 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 22. 6 ...

TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_TuePM2023
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02002CEST14

Geneticky modifikovaná rajčata jakožto prostředek pro boj s klimatickými změnami

  https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovana-rajcata-jakozto-prostredek-pro-boj-s-klimatickymi-zmenami/ Vydáno: 18. 7. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock   Izraelští vědci vyvinuli novou variantu rajčat, která vykazují zvýšenou odolnost vůči suchu a mohou pomoci farmářům s bojem s destruktivními následky klimatické změny. Genetická analýza, kterou provedli vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, identifikovala interakce mezi dvěma oblastmi genomu rajčat, které vedou ke zvýšení výnosu a odolnosti vůči suchu.  V porovnání s komerčními odrůdami rajčat, jejichž spotřeba vody se odhaduje přibližně na 0,3 metru krychlových vody na plochu jednoho metru čtverečního, lze u nové varianty rajčat snížit spotřebu na polovinu. Základním úkonem pro získání této nové odrůdy rajčat bylo křížení dvou druhů rajčat, a to konkrétně varianty pocházející z oblasti pouště západního Peru s běžně dostupnou komerční variantou. Dosažené výsledky poukazují na efektivnost ve využití volně žijících druhů za účelem zvýšení a zefektivnění zemědělské produkce. Poznatky by se navíc mohly ukázat jako široce použitelné i pro jiné rostliny. Dalším nesporným faktem je sníž ...