Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/odebrani-tyranych-zvirat-na-nymbursku-do-nahradni-pece/
Vydáno: 10. 7. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Podminky-chovu-skot_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Podminky-chovu-skot_orez-768x367.jpg 768w" alt="" width="852" height="407" class="wp-image-85066" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Kontrola inspektorů Státní veterinární správy (Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj) zjistila v chovu prasat a skotu v obci Křinec na Nymbursku týrání zvířat a nevhodné podmínky chovu. Kontrola se uskutečnila ve spolupráci s městem Nymburk a policií. Vzhledem k uvedeným prohřeškům bylo na místě rozhodnuto o náhradní péči pro všechna zvířata.
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) provedli na začátku července kontrolu za přítomnosti zástupců obce s rozšířenou působností (město Nymburk) a policie v chovu skotu a prasat v ob ...
https://bezpecnostpotravin.cz/abnormalni-prezvykovani-u-skotu-nakazeneho-kho/
Vydáno: 10. 7. 2025
Autor: Český svaz chovatelů masného skotu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-768x462.jpg 768w" alt="" width="983" height="591" class="wp-image-53287" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Skot nakažený katarální horečkou vykazuje již devět dní předtím, než se u něj objeví klinické příznaky nemoci abnormální přežvykování.
K těmto závěrům došli výzkumníci při pozorování 51 krav na farmě De Tolakker, což je dojený chov patřící výzkumné farmě Utrechtské univerzity. Poté, co byla v září 2023 u ovcí na farmě zjištěna katarální horečka ovcí, bylo rozhodnuto o intenzivním sledování chování i skotu. K tomu byly použity obojkové senzory od Sense Hub, které registrují aktivitu, chování při přežvykování a příjem krmiva. Právě s pomocí údajů z nich bylo možné anomální přežvykování detekovat.
Během studie ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jedle-klicky-pod-ochranou-mlecnych-bakterii-revolucni-metoda-prodluzuje-trvanlivost-a-setri-vodu/
Vydáno: 9. 7. 2025
Autor: CARC
Foto: CARC
Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě.
„Klíčení je technologický proces, který zásadně zlepšuje nutriční hodnotu semen – odbourává antinutriční látky, zvyšuje využitelnost minerálů a vznikají nové bioaktivní sloučeniny. My jsme tento proces posunuli dál tím, že jsme do něj zapojili bakterie mléčného kvašení,“ vysvětluje Eliška Kováříková z Odboru potravinářství CARC.
Ochrana díky fermentaciBakterie mléčného kvašení (Lactic Acid Bacteria – LAB), známé především z jogurtů nebo kysaného zelí, mají výjimečné ochranné schopno ...