ThuAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_February+0100RFebAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01004CET08

dTest – informace ze zahraničního testu: Veganské mleté „maso“

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-informace-ze-zahranicniho-testu-veganske-mlete-maso/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek Zahraniční test: Veganské mleté „maso“ v časopise dTest 2/2025. Jsou náhražky mletého masa z rostlinných zdrojů skutečně důstojnou alternativou živočišných produktů? Nejen tuto otázku si položila německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Test zahrnoval ochutnávku a známkovala se nutriční kvalita a obsah mikrobů či chemikálií. Test reaguje na současné preference evropských spotřeb ...

ThuAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_February+0100RFebAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01004CET08

Genová editace mechanismu source-sink jako řešení klimatického hladu

https://bezpecnostpotravin.cz/genova-editace-mechanismu-source-sink-jako-reseni-klimatickeho-hladu/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-768x365.jpg 768w" alt="" width="947" height="450" class="wp-image-43813" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Lidská populace se celosvětově zvětšuje a s tím nezadržitelně roste i její potravinová náročnost. Standardní agrovýroba čelí požadavku dvojnásobku svého zvýšení do roku 2050. Jejím výrazným protihráčem se stal komplex klimatických změn, zejména pak globálního oteplování. Primární potravinoví producenti, tedy zelené rostliny, si během evoluce vytvořily velmi sofistikované regulační systémy svého energetického metabolismu. Interaktivně řídí přesuny asimilátů z orgánů/pletiv zdrojových (source) do zásobních (sink), jak to prvně definovali Mason a Maskell v roce 1928. Citlivě reagují na s ...

WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_WedAM2025
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01003CET08

Potravinářský úterek: Lepek a bezlepkové potraviny

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-lepek-a-bezlepkove-potraviny/ Vydáno: 12. 2. 2025 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 2. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Lepek a bezlepkové potraviny“přednášejícíIng. Jana RysováIng. Dana Gabrovská, Ph.D.Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, Odbor potravinářský Abstrakt Pšenice je pro evropskou populaci jednou ze základních potravin. Pšeničný lepek tvoří převážnou část bílkovin pšenice a svými vlastnostmi se významně podílí na konečné kvalitě klasických pekařských výrobků a těstovin. V populaci existuje ale poměrně početná sku ...