Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-otazky-a-odpovedi/
Vydáno: 17. 2. 2025
Autor: BfR, SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="490" class="wp-image-74827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) publikoval často kladené dotazy a odpovědi k onemocnění slintavkou a kulhavkou (SLAK).
Slintavka a kulhavka je vysoce nakažlivé virové onemocnění sudokopytníků. Virus slintavky a kulhavky není pro člověka nebezpečný.
Dne 10. ledna 2025 byla slintavka a kulhavka zjištěna na farmě vodních buvolů v okrese Märkisch-Oderland v Braniborsku. Jedná se o první případ slintavky a kulhavky v Německu od roku 1988. Tím Německo ztratilo status země prosté slintavky a kulhavky v souladu s požadavky Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik ( ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-rocnik-symposia-zive-zemedelstvi/
Vydáno: 17. 2. 2025
Autor: NZM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zive-zemedelstvi_V-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zive-zemedelstvi_V-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="483" class="wp-image-76349" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Srdečně zveme na pátý ročník Symposia Živé zemědělství otevřeného pro odbornou i laickou veřejnost. Letos se zaměříme na téma ekologické a biodynamické vinohradnictví a ovocnářství.
Těšit se můžete na inspirativní přednášky, praktické workshopy a debaty s předními odborníky z Česka i zahraničí. Setkání nabízí nejen možnost získat nové poznatky, ale také prostor pro neformální rozhovory a výměnu zkušeností.
Celá akce bude simultánně tlumočena (čeština-němčina) a účastníci si mohou vypůjčit sluchátka.
Co vás čeká
Příklady z praxe od světových špiček ekologického a biodynamického zemědělství: Martin von Mackensen, Georg Meissner, Wilfried Hartl, Nikolas Jurčič nebo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-6-tyden-2025/
Vydáno: 14. 2. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 6. týdnu 2025: 3. 2. – 9. 2. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hláš ...