Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/virova-hepatitida-a-v-praze-nadale-sili-hygienici-doporucuji-ockovani/
Vydáno: 9. 7. 2025
Autor: HSHMP
Vykázané případy hepatitidy A v Praze v roce 2025 po týdnech
Nárůst počtu případů virové hepatitidy typu A (tzv. nemoci špinavých rukou) na území metropole pokračuje a netýká se zdaleka jen rizikových skupin. Běžným občanům často zkomplikuje plány na dovolenou. Každý by měl zvážit očkování a věnovat vyšší pozornost běžné hygieně.
Na konci dubna letošního roku jsme varovali před zvýšeným výskytem onemocnění, kdy bylo za první čtyři měsíce roku evidováno 73 případů. Nyní, o dva měsíce později, jich registrujeme od začátku roku již 242, včetně 39 dětí. 70 % registrovaných nakažených v Praze jsou muži.
Zhruba třetinu nemocných tvoří osoby bez domova, proto pražští hygienici intenzivně spolupracují s neziskovými organizacemi a zajišťují očkování jejich klientů i terénních pracovníků. Od začátku roku tak bylo očkováno 400 lidí. Další spolupráce probíhá také s Magistrátem hlavního města Prahy.
„Ve srovnání s předchozími měsíci dochází k významnému nárůstu případů, což potvrzuje, že nejde o ojedinělý výkyv, ale ...
https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-vydava-nove-video-kukurice-mon810/
Vydáno: 8. 7. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BIOTRIN-uvadi-300x100.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BIOTRIN-uvadi-768x256.jpg 768w" alt="" width="924" height="308" class="wp-image-85027" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Zatímco ve světě jsou geneticky modifikované organismy běžnou součástí zemědělství, v Evropské unii platí přísná pravidla – jedinou povolenou plodinou k pěstování je kukuřice MON810. V našem novém videu se stručně seznámíme s výhodami této odrůdy, jejím genetickým původem i tím, v jakých zemích EU se v současnosti pěstuje. Dozvíte se také, co je Bt toxin, jak funguje, a proč se ho nemusíme bát.
Video navazuje na předchozí videa zaměřená na obecné představení NBT a přiblížení způsobů praktického využití geneticky upravených plodin. Pokud vás zajímá, jak věda a zemědělství propojují síly v praxi, nenechte si ujít te ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vysledky-kontrol-provedenych-v-prvnim-pololeti-roku-2025-v-zarizenich-skolniho-stravovani-a-ostatnich-stravovacich-zarizenich-pro-deti-na-uzemi-hl-m-prahy/
Vydáno: 8. 7. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/kontroly_skolni-jidelny_teplomer_orez-300x188.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/kontroly_skolni-jidelny_teplomer_orez-768x480.jpg 768w" alt="" width="902" height="564" class="wp-image-85006" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: HSHMP
HSHMP provedla v 1. pololetí 2025 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) 298 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti.
Závady byly zjištěny při 27 kontrolách, tj. v 9 % ze všech provedených kontrol (25x zařízení školního stravování a 2x zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, jedná se o dětské skupiny). Kontrolou byla ...