Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/glukosinolaty-biologicky-aktivni-latky-v-celedi-brukvovitych-rostlin/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="911" height="494" class="wp-image-76748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Glukosinoláty jsou biologicky aktivní látky, které se vyskytují v čeledi brukvovitých rostlin. Mezi zástupce této čeledi se řadí významné zemědělské plodiny, běžně přítomné v lidské stravě, jako jsou zelí, růžičková kapusta, květák, hořčice, brokolice, řepka aj. Glukosinoláty jsou sekundární metabolity rostlin, které jsou zodpovědné za typické štiplavé aroma rostlin této čeledi. Chemicky se jedná o organické sloučeniny, které se skládají z cukerné složky (kterou je nejčastěji glukosa esterifikovaná karboxylovou kyselinou) a aglykonu (kterým je sulfonovaný oxim).
Průměrný denní příjem glukosinolátů v Č ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-8-tyden-2025/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2025: 17. 2. – 23. 2. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-aktualizuje-databazi-hostitelskych-rostlin-bakterie-xylella/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-768x389.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-1536x779.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-2048x1038.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="519" class="wp-image-38371" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal aktualizovanou databázi hostitelských rostlin bakterie Xylella, která zahrnuje druhy rostlin napadené rostlinným patogenem Xylella fastidiosa. Nejnovější aktualizace, která pokrývá výzkum publikovaný v období od ledna do června 2024, zahrnuje údaje z 27 vědeckých publikací a nedávných oznámení o ohniscích nákazy.
Xylella fastidiosa je bakteriální patogen, který způsobuje závažná onemocnění celé řady ...