FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET11

Národní bioekonomický kongres

https://www.tc.cz/cs/akce/674/narodni-bioekonomicky-kongres

Národní bioekonomický kongres

Národní bioekonomický kongres

Kontakt na pořadatele

BIOEAST HUB CZ + TC Praha

luzumova@tc.cz

Typ akce: konference
Kdy: 12.12.2024 9:30 - 15:00
Kde: TC Praha, Ve Struhách 27, Praha 6

Detailní informace:

BIO-HUB.cz a Technologické centrum Praha pořádají dne 12. 12. 2024 již druhý ročník Národního bioekonomického kongresu pod záštitou Ministra zemědělství ČR. Hlavním cílem letošního ročníku je představit možnosti, které pro mezinárodní spolupráci nabízí Evropská partnerství kofinancovaná programem Horizont Evropa a také ukázat inovativní řešení a příklady dobré praxe, která existují
v oblasti bioekonomiky.

Pozvánka s programem konference je k dispozici na webu BIO-HUB CZ.

Registrace je otevřena do 10. 12. 2024 zde

FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET09

Česká republika je ode dneška sezónně prostá katarální horečky ovcí

https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-je-ode-dneska-sezonne-prosta-kataralni-horecky-ovci/ Vydáno: 29. 11. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-300x130.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-768x332.jpg 768w" alt="" width="928" height="401" class="wp-image-71451" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) počínaje dnešním dnem vyhlašuje v České republice tzv. období sezónně prosté katarální horečky ovcí (KHO). Opravňují ji k tomu výsledky entomologického monitoringu za měsíc listopad, které ukazují již jen minimální aktivitu krevsajícího hmyzu, který nákazu mezi zvířaty přenáší (tiplíků rodu Culicoides). Tím dochází k zastavení šíření nákazy v ČR. Pokud nedojde k něčemu nepředpokládanému, budou na konci ledna 2025 ukončena všechna existující ohniska KHO v ČR a v nich budou zrušena mimořádná veterinární opatření (MVO). ...

FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET09

TZ: Čeští výzkumníci navrhli, jak co nejlépe pěstovat perspektivní oves

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-cesti-vyzkumnici-navrhli-jak-co-nejlepe-pestovat-perspektivni-oves/ Vydáno: 29. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-300x117.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-768x300.jpg 768w" alt="" width="911" height="356" class="wp-image-73649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Oves je plodinou s velkým potenciálem. Kromě jeho klasického využití v potravinářství a jako krmiva se o něj čím dál více zajímají také farmaceutické či kosmetické firmy. Odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., (VÚRV) se proto zaměřili na metody jeho pěstování, účinné ochrany a zvýšení výnosů.  Oves je nutričně vysoce kvalitní multifunkční plodinou a současně méně náročnou na pěstební podmínky. Perspektivní se tak jeví i s ohledem na snižování vstupů do zemědělství v rámci tzv. Green Dealu.  V osevním postupu navíc působí jako zlepšující plodina, tedy plodina, která ...