Výbor pro udržitelnou a etickou produkci

Předseda: Vratislav Janda, Tajemník: Magdalena Hrabcová

Členové České technologické platformy pro potraviny a Potravinářské komory ČR založili výbor v polovině roku 2018 v rámci priority E. Udržitelná produkce potravin. Jeho naplní je řešení témat z oblasti udržitelnosti, která se stala pro potravináře důležitá. Výbor pro udržitelnou a etickou produkci se zabývá společnými cíli udržitelného rozvoje.

Cílem výboru je:

  • Motivovat k zachování a tvorbě udržitelného růstu, k naplňování potřeb a požadavků obyvatel a spotřebitelů, tj. poskytování zdravějších a udržitelnějších potravin;
  • Komunikovat a sdílet postupy a nové přístupy šetrnější k životnímu prostředí, směřující k oběhovému hospodářství a udržitelné výrobě potravin;
  • Sledovat a podílet se na vývoji environmentálních ukazatelů;
  • Vzdělávat ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy veřejnost.

 

Náplň práce: 

- dvojí kvalita - gesční;

- nekalé obchodní praktiky (vč. ZVTS) - gesční;

- nové aktivity EK v oblasti zelené dohody (Green Deal) – Strategie F2F a Biodiverzita - gesční;

- udržitelná produkce potravin, udržitelné potravinové systémy (FSFS), digitalizace výroby a cirkulární ekonomika - gesční;

- podávání zpráv podniků o udržitelnosti (ESG reporting/corporate sustainability reporting);

- náležitá péče podniků v oblasti udržitelnosti (Due diligence včetně tématu odlesňování, a nucené práce);

- témata spojená s Radou pro reklamu;

- plýtvání s potravinami (redukce potravinového odpadu), mikroplasty;

- pohotovostní plán pro zásobování potravinami;

- informace (digitální) pro spotřebitele- gesční;

- uhlíková stopa, event. product environment footprint (PEF, PEFCR);

- daňový systém (mimo argumentace související se zdravým životním stylem) – gesční;

- udržitelnost olejů a tuků v potravinářství;

- Sustainability labelling/Environmentální tvrzení (green claims);

- regenerativní zemědělství.

 

Výroční konference 

 

Výbor pro udržitelnou a etickou produkci