8. duben 2024
8
duben

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř

https://bezpecnostpotravin.cz/budoucnost-potravin-ryzova-zrna-s-masem-uvnitr/ Vydáno: 8. 4. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryze_hovezi_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryze_hovezi_lista-768x440.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryze_hovezi_lista.jpg 1112w" alt="" width="1024" height="587" class="wp-image-52560" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Photo from Yonsei University courtesy of Phys.org. Vědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle růžové barvy, obsahuje o 8 % více bílkovin a o 7 % více tuku než tradiční rýže. Ačkoli by hovězí rýže mohla znít jako forma geneticky modifikované potraviny, nedochází ke změně DNA rostlin ani zvířat. Pro růst tkání a orgánů živočichů je nezbytné tzv. biologické „lešení“. Zmíněný výzkumný tým využil rýžová zrna jako po ...

5. duben 2024
5
duben

EFSA Traineeships Call 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-traineeships-call-2024/   Vydáno: 5. 4. 2024 Autor: KM EFSA Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) otevírá další kolo ročních stáží. Přihlásit se do výběrového řízení je možné do 29. dubna 2024. Program stáží EFSA vám nabízí jedinečnou příležitost připojit se k týmu odborníků z celého světa, kteří společně pracují v mezinárodním a multikulturním prostředí na projektech v oblasti vědy, bezpečných potravin a udržitelnosti, jež jsou v centru evropských aktivit v oblasti bezpečnosti potravin. Rádi přivítáme motivované mladé talenty z různých akademických a profesních prostředí (vědci, odborníci na komunikaci a právo, IT experti atd.). Od vědců po odborníky na komunikaci a kolegy, kteří podporují naši každodenní práci, každý v EFSA hraje svou roli při plnění našeho poslání, kterým je udržovat potraviny v EU bezpečné. Výzvu a veškeré informace najdete na webu EFSA. Na podporu uchazečů v procesu podávání žádostí pořádá EFSA 16. dubna 2024 (11:30-12:30 hod.) webinář provšechny, kteří se chtějí o programu dozvědět více. Jeho cílem je poskytnout potenciálním uchazečům úplnou představu o programu. Registrace k úč ...

5. duben 2024
5
duben

Proč je důležité hlídat příjem soli u dětí?

https://bezpecnostpotravin.cz/proc-je-dulezite-hlidat-prijem-soli-u-deti/ Vydáno: 5. 4. 2024 Autor: HSHMP Zpráva odboru hygieny dětí a mladistvých HSHMP. V rámci edukační činnosti provedli v roce 2023 pražští hygienici oboru hygieny dětí a mladistvých v 63 školních jídelnách měření soli v polévkách. Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou např. náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Příjem soli v České republice dlouhodobě několikanásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem, platí to jak pro dospělou, tak i dětskou populaci. Doporučená spotřeba soli je dle WHO u zdravé dospělé populace 5 gramů za den = jedna kávová lžička, přičemž 4 gramy jsou ukryté v potravinách, na dosolení a do pokrmů zbývá jen 1 gram. U dětí je doporučená spotřeba soli ještě nižší (1-3 roky 2 g, 4-6 let 3 g, 7-10 let 4 g). Školní oběd v rámci celodenního příjmu stravování dětí a mladistvých, představuje až 35% podíl denního energetického příjmu. Optimální koncentrace pro obsah soli v polévce je stanovena do 0,4 %. Měření soli v pol ...