4. duben 2024
4
duben

Potravinářská inspekce zajistila bazalku z Thajska s nadlimitní přítomností 10 pesticidů

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zajistila-bazalku-z-thajska-s-nadlimitni-pritomnosti-10-pesticidu/ Vydáno: 4. 4. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/image-300x61.png 300w" alt="" width="441" height="89" class="wp-image-52527" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole velkoobchodu a dovozců ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zajistili dvě zásilky bazalky z Thajska, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost deseti, respektive sedmi pesticidních látek v nadlimitním množství. Některé překročily limity velmi výrazně, v jednom případě analýza zjistila překročení limitu 100x a ve dvou případech více než 40x. Mezi zjištěnými nadlimitními látkami figuroval i silný insekticid carbofuran, který EU v roce 2008 zakázala pro jeho nežádoucí účinky. Celková hmotnost nevyhovujících šarží dosáhla téměř 850 kg. Jedná se o následující potraviny: Bazalka pravá (Sweet Basil), označení šarže: „Lot No. : SHP542A“, dovozce: Veggie Fru ...

4. duben 2024
4
duben

8. mezinárodní kongres o bezpečnosti potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/8-mezinarodni-kongres-o-bezpecnosti-potravin/

Vydáno: 4. 4. 2024
Autor: KM EFSA

Turecká asociace pro bezpečnost potravin pořádá „8. mezinárodní kongres o bezpečnosti potravin“, který se bude konat 9. – 10. května 2024 v Istanbulu ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro ochranu potravin a za podpory 28 profesních organizací.

Program kongresu bude zahrnovat ústní a posterové prezentace na širokou škálu témat pokrývajících problematiku bezpečnosti potravin ve všech fázích od prvovýroby až po spotřebu potravin.  Mezi témata, na která se kongres konkrétně zaměří, patří potravinářská legislativa, turecká a evropská politika bezpečnosti potravin a etika potravin. Očekává se více než 700 účastníků z univerzit, potravinářského průmyslu, regulačních orgánů a dalších profesních organizací.

Registrační poplatky, ubytování a další informace naleznete na webových stránkách konference.

Očekává se, že účastníci si sami uhradí náklady na cestu a ubytování.

Zdroj: GGD

4. duben 2024
4
duben

Pozvánka na workshop projektu CHANGE (Oslo)

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-workshop-projektu-change-oslo/ Vydáno: 4. 4. 2024 Autor: KM EFSA Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) vyzývá k účasti na semináři Collaboration to Harmonise the Assessment of Next Generation Evidence (CHANGE), který se bude konat 18. – 20. června 2024 v norském Oslu. Cílem workshopu je s ohledem na zkušenosti o struktuře a kultuře regulační vědy přiblížit datum efektivního využívání metod nového přístupu (NAM) v regulačním rozhodování. Jedná se o komplexní a ambiciózní cíl s jedinečným zaměřením na faktory na systémové úrovni, které ovlivňují využívání a užitečnost NAM. Organizátoři usilují o širokou účast aktérů z nevládních organizací, vnitrostátních a mezinárodních orgánů a agentur, průmyslu a akademické obce, abychom zajistili, že budou vyslyšeny všechny hlasy a zohledněny všechny zkušenosti. Cílem je přispět k předchozím snahám inovativním přístupem a zaměřením se na systémové faktory, které jsou neočekávané nebo obtížně pozorovatelné. Na tomto semináři se sejde mezinárodní, mezioborová a mezisektorová skupina předních odborníků na regulační toxikologii. Zkušenosti a názory zúčastněných stran/odbo ...