Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/monitoring-dietarni-expozice-cloveka-v-cr-2023/
Vydáno: 29. 8. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Foto: Shutterstock
Pět monitorovacích projektů pro potraviny a zdraví.
V monitorovacím období roku 2022 probíhalo celkem pět dílčích projektů. Systém vzorkování potravin se opírá o metodické požadavky na hodnocení dietární expozice založené na principech tzv. Total Diet Study (TDS).
Projekt vzorkování potravin v ČR
Vzorkování je prováděno tak, že reprezentuje „obvyklou českou stravu“. Průběžně dochází k obměně míst odběru vzorků potravin. Pokrytí všech regionů v ČR. Během více než 2 let se v jednom běhu se posbírá více než 3000 různých základních druhů potravin v tržní síti.
Projekt monitoringu potravin na bázi geneticky modifikovaných organismů (GM)
Především jde o naplňování principů předběžné opatrnosti ve vztahu k možné přítomnosti neschválených zdravotně netestovaných GM produktů na trhu. Jde o kontrolu kvality, zda nedochází ke klamání spotřebitele. Přítomnost GMO musí být v ČR povinně značena.
Projekt toxinogenní plísně v potravinách
Pravidelně se opakuje i monitoring vybraných toxinogenních plísní v potrav ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-cervenci-prazsti-hygienici-zkontrolovali-167-provozoven-stravovacich-sluzeb/
Vydáno: 29. 8. 2023
Autor: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb (viz graf č. 1). Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti stejnému období loňského roku pražští hygienici zkontrolovali o 43 provozoven více, současně navíc uložili dvě finanční sankce. 25 kontrol v červenci hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb.
Graf č. 1:
Zdroj dat: HSHMP – časové období: červenec 2023
Zdravotní problémy po požití pokrmu v provozovně mohou lidé hlásit prostřednictvím formuláře na internetových stránkách pražské hygieny
Státní zdravotní dozor prováděný hygienickou službou v provozovnách poskytujících stravovací služby je velmi důležit ...