15. duben 2024
15
duben

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

https://bezpecnostpotravin.cz/rajcata-mohou-snizit-vysoky-krevni-tlak/ Vydáno: 15. 4. 2024 Autor: SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili. Kardiovaskulární rizikové faktory Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního on ...

15. duben 2024
15
duben

Ryba na talíř patří!

https://bezpecnostpotravin.cz/ryba-na-talir-patri/ Vydáno: 15. 4. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-768x474.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m.jpg 1271w" alt="" width="1024" height="632" class="wp-image-52677" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V neděli 7. dubna jsme si připomněli Světový den zdraví. Lidské zdraví můžeme ovlivnit mnoha způsoby – např. fyzickou aktivitou, spánkem, stravou. A právě každodenní stravování hraje klíčovou roli v tom, jak bude vypadat naše zdraví. V pestrém a vyváženém jídelníčku by určitě neměly chybět ryby a rybí výrobky, případně i jiné mořské plody. Ryby jsou výborným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, prospěšných omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, jódu, selenu a dalších látek. Vhodně připravené pokrmy z ryb jsou lehce stravi ...

15. duben 2024
15
duben

Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

https://bezpecnostpotravin.cz/zavadne-maso-se-ke-spotrebitelum-nedostalo/ Vydáno: 15. 4. 2024 Autor: Celní správa ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Celni-sprava_2024-4-15_foto_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Celni-sprava_2024-4-15_foto_orez-768x432.jpg 768w" alt="" width="800" height="450" class="wp-image-52656" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR Tisková zpráva Celní správy ČR, Celní úřad pro Ústecký kraj – Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústečtí celníci v dodávce při silniční kontrole.  Mobilní hlídka ústeckých celníků si v uplynulých dnech vytipovala na dálnici D8 u Lovosic ke kontrole malé nákladní vozidlo Mercedes Benz, českého dopravce. Při kontrole nákladového prostoru celníci nalezli v papírových krabicích různé druhy masných výrobků. Vizuální kontrolou jevilo maso známky lehkého rozmrazení, a i pocitová teplota byla mnohem vyšší, než uváděl výrobce produktů na obalech. Vozidlo bylo sice vybaveno chladíren ...