„Nové genomické techniky šlechtění: Cesta k udržitelné produkci potravin?“
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-genomicke-techniky-slechteni-cesta-k-udrzitelne-produkci-potravin/ Vydáno: 30. 8. 2023 Autor: VÚRV Foto: VÚRV Předsedkyně vědeckého výboru GMO byla pozvána na akci, pořádanou v pátek 25. srpna 2023 v rámci 49. ročníku agrosalónu Země živitelka pod záštitou europoslankyně Michaely Šojdrové a ministra zemědělství Marka Výborného. Paní europoslankyně vysvětlila základy nové legislativy, ministr i jeho náměstek vysvětlili pozici ČR a kroky, které budou vést na půdě evropského parlamentu. Při své prezentaci doc. Ovesná zdůraznila význam nových technik a možností editace genomu, vyslovila se kladně k návrhu nové legislativy. Závěrem M. Šojdrová vyjádřila potěšení, že na tak širokém fóru mají nové genomické techniky širokou podporu. doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.předsedkyně Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva Podrobnosti o jednání a k dané problematice najdete v článku „GMO ne, NGT ano. Česko podporuje genomické techniky šlechtění, vítá návrh Komise na rozvolnění pravidel“ autorky Anety Zachové, zveřejněném 29. 8. 2023 na serveru EURACTIV.cz ...