30. srpen 2023
30
srpen

„Nové genomické techniky šlechtění: Cesta k udržitelné produkci potravin?“

  https://bezpecnostpotravin.cz/nove-genomicke-techniky-slechteni-cesta-k-udrzitelne-produkci-potravin/   Vydáno: 30. 8. 2023 Autor: VÚRV   Foto: VÚRV Předsedkyně vědeckého výboru GMO byla pozvána na akci, pořádanou v pátek 25. srpna 2023 v rámci 49. ročníku agrosalónu Země živitelka pod záštitou europoslankyně Michaely Šojdrové a ministra zemědělství Marka Výborného. Paní europoslankyně vysvětlila základy nové legislativy, ministr i jeho náměstek vysvětlili pozici ČR a kroky, které budou vést na půdě evropského parlamentu. Při své prezentaci doc. Ovesná zdůraznila význam nových technik a možností editace genomu, vyslovila se kladně k návrhu nové legislativy. Závěrem M. Šojdrová vyjádřila potěšení, že na tak širokém fóru mají nové genomické techniky širokou podporu. doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.předsedkyně Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva   Podrobnosti o jednání a k dané problematice najdete v článku „GMO ne, NGT ano. Česko podporuje genomické techniky šlechtění, vítá návrh Komise na rozvolnění pravidel“ autorky Anety Zachové, zveřejněném 29. 8. 2023 na serveru EURACTIV.cz   ...

30. srpen 2023
30
srpen

Oslavte Dožínky na pražské Letné v sobotu 2. září

https://bezpecnostpotravin.cz/oslavte-dozinky-na-prazske-letne-v-sobotu-2-zari/

Oslavte Dožínky na pražské Letné v sobotu 2. září

Vydáno: 30. 8. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství

 

 

Zveme vás v sobotu 2. září na pražskou Letnou oslavit DOŽÍNKY! Čeká vás pestrý program pro celou rodinu, soutěže a divadla pro děti, ukázka hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Program Dožínek obohatí i Národní zemědělské muzeum ukázkou historických zemědělských strojů přímo na Letenské pláni. Po celý den bude navíc otevřeno celé Národní zemědělské muzeum včetně vyhlídkové terasy návštěvníkům zdarma.

Příloha

Více informací, program: ZDE

 

Zdroj: NZM, Dožínky na Letné

30. srpen 2023
30
srpen

Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa

https://bezpecnostpotravin.cz/nutricni-a-senzoricka-hodnota-alternativ-masa/ Vydáno: 30. 8. 2023 Autor: Společnost pro výživu   Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala článek „Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa“ v časopise Výživa a potraviny 4/2023. Abstrakt Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc zahrnut vzorek masného výrobku pro porovnání organoleptických vlastností. V analyzovaných vzorcích bylo zastoupení hlavních živin, a tedy i jejich poměr, velmi variabilní. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,2-37,8 g/100 g. Kvalita tuku byla též rozdílná, o čemž svědčí i rozpětí podílu nasycených mastných kyselin 7,0-47,0 %. V rámci senzorické analýzy předčily živočišný vzorek 3 rostlinné alternativy masa, u většiny z nich byla však zaznamenána senzorická jakost nižší. Klíčová slova: obsah živin, složení mastných kyselin, tofu, tempeh, seitan   Celý ...