Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/technicke-setkani-efsa-k-zadostem-o-zarazeni-potravinarskych-enzymu-na-seznam-spolecenstvi/
Vydáno: 8. 7. 2024
Autor: KM EFSA
Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, i nové potravinářské enzymy hodnocení bezpečnosti úřadem EFSA. Výsledky těchto hodnocení pomáhají Evropské komisi při sestavování prvního seznamu potravinářských enzymů Společenství (EU). Od března 2021, kdy vstoupilo v platnost nařízení o transparentnosti, byla stanovena nová opatření týkající se právních a procesních požadavků na zpracování technické dokumentace žádostí o potravinářské enzymy.
Po zveřejnění nových pokynů pro předkládání dokumentací k potravinářským enzymům v říjnu 2021 a katalogu skupin potravin a technických faktorů v červnu 2023 navíc EFSA zjistil opakující se nedostatky v údajích a časté problémy v předkládaných dokumentacích, které často brání procesu hodnocení a ohrožují úspěšné výsledky hodnocení.
S ohledem na to EFSA pořádá technické diskusní setkání, na němž by si EFSA a účastníci vyměnili názory na vědecké otázky týkající se použití potravinářských enzymů. Zaměří se na nejčastěj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-marinovanych-krkovic-2024/
Vydáno: 8. 7. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-768x496.jpg 768w" alt="" width="931" height="601" class="wp-image-54774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podíváme v tomto testu. Do laboratoře jsme poslali devět marinovaných krkovic, abychom zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností. Výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct.
Grilovací sezóna je v plném proudu a Češi se rádi věnují přípravě masa na gril. Proto jsme se rozhodli připravit test marinovaných krkovic a zjistit, jak se liší kvalita a bezpečnost těchto oblíbených grilovacích výrobků. Do našeho testu jsme zahrnuli devět různých dru ...
https://bezpecnostpotravin.cz/cr-je-jiz-dvacet-let-oficialne-zemi-bez-vyskytu-vztekliny/
Vydáno: 8. 7. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-768x330.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS.jpg 1204w" alt="" width="1024" height="440" class="wp-image-44793" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Státní veterinární správa (SVS) si před několika dny připomněla dvacet let ode dne, kdy Česká republika oficiálně získala mezinárodní status země prosté vztekliny. Pro člověka i zvířata smrtelně nebezpečnou nákazu se na našem území podařilo vymýtit zejména díky dlouhodobému důslednému očkování psů a také programu orální vakcinace lišek proti vzteklině na přelomu tisíciletí. Vzteklina se na rozdíl od ČR vyskytuje v některých evropských zemích a masivně na ostatních kontinentech a riziko jejího opětovného zavlečení do země stále existuje.
Zejména od zavedení orální vakcinace lišek v roce 1989 měl výskyt vz ...