Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
ČR si v dosavadním průběhu programu Horizont Evropa a programu Euratom nárokuje 405 mil. €. Více než polovina těchto prostředků míří do Prahy - 203 mil. €. Necelá čtvrtina nárokované podpory pro ČR putuje do Jihomoravského kraje - 95 mil. €. Největšími příjemci finančních prostředků jsou v ČR: Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Karlova v Praze, firma Honeywell International, s. r. o., České vysoké učení v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci. Mezi ústavy AV ČR je nejúspěšnější Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
TOP instituce s nejvyšší nárokovanou podporou v jednotlivých sektorech jsou uvedeny níže v tabulkách. Podrobná data jsou k dispozici ke stažení a použití v příloze tohoto příspěvku.
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2653/vedouci-projektovych-oddeleni%2C-ncp%2C-msmt-a...
11.07.2024
Na konci června diskutovali vedoucí projektových oddělení výzkumných organizací odpovědní za Horizont Evropa/H2020 s národními kontakty (NCP), zástupci MŠMT i CZELO o novinkách v programu Horizont Evropa, o přípravě nového rámcového programu FP10 i interní komunikaci informací v rámci jednotlivých organizací.
Setkání zástupců téměř všech TOP 20 největších českých příjemců z Horizontu Evropa zorganizovalo TC Praha jako Národní kontaktní organizace pro rámcové programy EU v rámci aktivit neformální sítě NINET (Česká národní informační síť pro rámcové programy EU).
Ohledně přípravy FP10 účastníci považují za důležité:
navýšení rozpočtu pro ERC a MSCA (nikoliv ale na úkor druhého pilíře)
minimální zásahy do principů fungování ERC a MSCA (u MSCA se zamyslet např. nad možností nových schémat podporujících udržitelnost a návaznou spolupráci)
zajistit udržitelnost výzkumných infrastruktur
zachovat strukturu druhého pilíře – klastry (je srozumitelná, logická a vyhovující)
nepokračovat v trendu obrovských konsorci ...
https://bezpecnostpotravin.cz/belgicka-kuchyne/
Vydáno: 11. 7. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cokoladove-bonbony-300x160.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cokoladove-bonbony-768x408.png 768w" alt="" width="867" height="461" class="wp-image-54886" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Belgická kuchyně“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 3/2024„.
Belgie má výtečnou kuchyni a vysokou úroveň gastronomie, kvalita pokrmů odpovídá surovinám, které zdejší zemědělství produkuje. Belgická kuchyně je ovlivněna německou, francouzskou a nizozemskou kuchyní. Mezi používané ingredience patří brambory, pórek, chřest, máslo, mléčné výrobky, maso, ryby nebo krevety. K belgické kuchyni patří především maso v minutkové podobě. Za belgický národní pokrm jsou považovány hranolky. Belgie je podobně jako Švýcarsko proslulá výrobou kvalitní čokolády. Nejoblíbenější formou čokoládového výrobku v Belgii je pralinka, která se stala celosvě ...