Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-uradu-efsa-a-plytvani-potravinami-v-domacnostech/
Vydáno: 28. 6. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/plytvani-potravinami_Sh_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/plytvani-potravinami_Sh_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/plytvani-potravinami_Sh_orez-1536x849.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/plytvani-potravinami_Sh_orez-2048x1132.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="566" class="wp-image-47221" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Na základě úspěchu předchozích tří let Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v celkem 18 členských státech EU realizuje již čtvrtý ročník kampaně #Safe2EatEU. Kampaň si klade za cíl informovat občany o různých aspektech bezpečnosti potravin, umožnit jim s důvěrou si vybírat potraviny a zvýšit jejich důvěru v potravinový systém EU. Vedle témat jako je správná manipulace s potravinami a hyg ...
https://bezpecnostpotravin.cz/temer-tretina-pokrmu-ktere-se-uvari-ve-skolnich-jidelnach-skonci-jako-odpad/
Vydáno: 28. 6. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/plytvani_Mendelu-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/plytvani_Mendelu-768x394.jpg 768w" alt="" width="993" height="510" class="wp-image-54627" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague Food Waste, který se soustředí na měření potravinového odpadu v příspěvkových organizacích a domácnostech v Praze a je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva životního prostředí v rámci programu Prostředí pro život. Spolupracuje na něm organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně a výzkumné organizace INESAN a GREEN Solution.
Projekt Prague Food Waste má za cíl zjistit hm ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-zemedelstvi-odhadujeme-ze-letosni-sklizen-obilovin-bude-prumerna/
Vydáno: 27. 6. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-300x153.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-768x392.png 768w" alt="" width="936" height="478" class="wp-image-41046" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Sklizeň obilovin v letošním roce svým objemem bez problémů pokryje domácí potřebu, která se dlouhodobě pohybuje mezi 4,8 až 5,5 milionu tun obilovin celkem. Uvedl to dnes (26. 6. 2024) ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na hospodářství soukromého zemědělce Jana Baláta v Žíšově na Kutnohorsku, který zahájil žně v pondělí sklizní ozimého ječmene.
„Již tradičně začala sklizeň ozimého ječmene na jižní Moravě, a to přesně před týdnem v okolí Pohořelic, tedy ve stejné lokalitě jako loni. Kvůli poklesu osevních ploch letos očekáváme snížení sklizně u většiny druhů základních obilovin i řepky olej ...