MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_MonPM2025
MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_Aug+02001CEST15

FSA: Letní varování před ledovou tříští – Glycerol v nápojích s ledovou tříští je nebezpečný pro děti do 7 let a jeho konzumace by měla být omezena u dětí ve věku 7 až 10 let

https://bezpecnostpotravin.cz/fsa-letni-varovani-pred-ledovou-tristi-glycerol-v-napojich-s-ledovou-tristi-je-nebezpecny-pro-deti-do-7-let-a-jeho-konzumace-by-mela-byt-omezena-u-deti-ve-veku-7-az-10-let/ Vydáno: 18. 8. 2025 Autor: Food Standards Agency https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-768x395.jpg 768w" alt="" width="869" height="447" class="wp-image-81781" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay) Britská Agentura pro potravinové standardy (FSA) zahájila novou kampaň, která varuje rodiče a vychovatele, aby nedávali dětem do 7 let nápoje s ledovou tříští obsahující glycerol. Agentura FSA kromě toho doporučuje, aby děti ve věku 7 až 10 let nevypily více než jeden 350ml nápoj s ledovou tříští denně – což je přibližně velikost plechovky s perlivým nápojem. Maloobchodníci byli požádáni, aby toto doporučení podpořili tím, že nebudou dětem mladším 10 let nabízet bezplatné doplnění nápoje. Výr ...

MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_MonPM2025
MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_Aug+02001CEST15

Češi věří kohoutkové. V Praze ji pije 9 z 10 lidí, většina bez filtru

https://bezpecnostpotravin.cz/cesi-veri-kohoutkove-v-praze-ji-pije-9-z-10-lidi-vetsina-bez-filtru/ Vydáno: 18. 8. 2025 Autor: Pražské vodovody a kanalizace https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku_orez-768x412.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku_orez-1536x824.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku_orez-2048x1099.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="549" class="wp-image-53875" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V době, kdy je v kurzu udržitelnost i šetrný přístup k peněžence, se pražská kohoutková voda stává jasným favoritem. Podle aktuálního průzkumu Pražských vodovodů a kanalizací, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, vyplývá, že doma si ji dopřává 91 % Pražanů napříč generacemi. Více než čtyři pětiny z nich ji pijí každý den. Překvapivě vysoké je i číslo ...

MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_MonPM2025
MonPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_Aug+02001CEST15

Ultrakrátké RNA představují efektivní metodu pro vypínání genu v zemědělství

https://bezpecnostpotravin.cz/ultrakratke-rna-predstavuji-efektivni-metodu-pro-vypinani-genu-v-zemedelstvi/ Vydáno: 18. 8. 2025 Autor: Gate2Biotech Výzkumný tým Spanish National Research Council přišel s průlomovou metodou vypínání genů pro biotechnologie rostlin. Tato metoda využívá ultrakrátké sekvence RNA, které do rostlin vnášejí geneticky upravené viry. Tím dochází k vypínání vybraných genů a k požadovaným změnám rostlinných znaků. Výzkum publikovaný v Plant Biotechnology Journal otevírá nové cesty pro vylepšování plodin, pokrok ve funkční genomice, a také rozvoj udržitelného zemědělství. Nová metoda, označovaná jako virus-mediated short RNA insertion (vsRNAi), představuje průlom ve využívání virových vektorů při tvorbě nových typů plodin. Postup je založený na neškodném rostlinném viru, který transportuje do buněk příslušné rostliny velmi krátké řetězce RNA. Cílem je spustit proces RNA interference (RNAi), který de facto vypne vybraný gen, protože zabrání překladu genetické informace do podoby proteinu. Tato metoda je ve srovnání s dnešní postupy velmi efektivní. Badatelé p ...