Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/nanocasticovy-univerzalni-genovy-prenos-do-intaktnich-rostlin/
Vydáno: 23. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Petriho-miska_rostlina_orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Petriho-miska_rostlina_orez-768x392.jpg 768w" alt="" width="872" height="445" class="wp-image-84646" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Už bezmála čtyři desítky let jsou komerčně využívány nejrůznější transgenní plodiny. Jejich expanze byla umožněna vynálezem prvního „univerzálního“ genového přenašeče, modifikovaného plasmidu Agrobacterium tumefaciens simulujícího přirozený vznik „crowngallových“ nádorů na napadených rostlinách. Technika by dnes mohla být označována za rutinní postup přípravy jak rostlin geneticky modifikovaných (GM), tak geneticky editovaných (GE). Popravdě však zdaleka není rutinní, natož univerzální. Již záhy se totiž například ukázalo, že až na výjimky není použitelná pro rostliny jednoděložné.
Samozřejm ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hmotnostni-spektrometrie-urci-patogeny-behem-par-minut/
Vydáno: 20. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/vyzkum_zkumavka_mikrop._orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/vyzkum_zkumavka_mikrop._orez-768x434.jpg 768w" alt="" width="905" height="511" class="wp-image-83691" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Bakteriální infekce se tradičně diagnostikují časově náročnou izolací patogenů a vytvořením jejich laboratorních kultur.
Obvykle to zabere pár dní a až potom je možné zahájit cílenou léčbu. V případě rychle postupujících devastujících infekcí to může být pro pacienta životu nebezpečné.
Badatelé německé Technical University of Munich (TUM) a britské Imperial College London vyvinuli novou metodu, s jejíž pomocí lze identifikovat bakteriální patogeny s doposud nevídanou rychlostí. Dobu čekání na diagnózu dokáže zkrátit z několika dní na pár minu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-napoje-ve-sklenenych-lahvich-obsahuji-vice-mikroplastu-nez-napoje-v-jinych-obalech/
Vydáno: 20. 6. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lahve_sklenene_orez-300x134.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lahve_sklenene_orez-768x344.jpg 768w" alt="" width="885" height="396" class="wp-image-84638" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nápoje ve skleněných lahvích obsahují více mikroplastových částic než nápoje v plastových lahvích, kartonech nebo plechovkách. To je překvapivý výsledek studie provedené laboratoří ANSES pro bezpečnost potravin v Boulogne-sur-Mer. Vědci vyslovili hypotézu, že tyto plastové částice mohou pocházet z barvy použité na uzávěrech lahví. Tyto výsledky poukázaly na zdroj mikroplastů v nápojích, který mohou výrobci snadno odstranit.
Cílem studie francouzského Úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) bylo určit úroveň kontaminace mikroplasty v nápojích, jako je voda, l ...