ThuAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_ThuAM2025
ThuAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02004CEST08

Vláda pravděpodobně naposledy prodloužila stav nebezpečí v Hustopečích nad Bečvou v souvislosti se sanací území po havárii vlaku s benzenem

https://bezpecnostpotravin.cz/vlada-pravdepodobne-naposledy-prodlouzila-stav-nebezpeci-v-hustopecich-nad-becvou-v-souvislosti-se-sanaci-uzemi-po-havarii-vlaku-s-benzenem/ Vydáno: 21. 8. 2025 Autor: MŽP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/benzen_larsenova-stena_MZP-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/benzen_larsenova-stena_MZP-768x330.jpg 768w" alt="" width="933" height="401" class="wp-image-83096" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MŽP Vláda dnes schválila velmi pravděpodobně poslední prodloužení stavu nebezpečí, který platí v okolí Hustopečí nad Bečvou po havárii vlaku převážejícího nebezpečný benzen. Tento stav umožňuje rychlejší organizaci sanace benzenu z půdy a vody. Sanace aktivně pokračují a celkový stav se vyvíjí příznivě. Pokud tak nedojde k nepředvídatelným komplikacím, bude se jednat o poslední vyhlášení stavu nebezpečí. V únoru 2025 došlo k nehodě vlaku převážejícího benzen, při níž uniklo velké množství této látky a jednalo se o největší havári ...

WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02003CEST08

Podcast EFSA: Bezpečné grilování

https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-efsa-bezpecne-grilovani/ Vydáno: 20. 8. 2025 Autor: KM EFSA 31 epizoda podcastu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) na téma: Žhavé léto – bezpečné barbeque servíruj horké. Grilování je oblíbenou činností již po staletí. Tradice se po celém světě liší, ale společné vychutnávání pomalu pečeného jídla je univerzální. Ať už dáváte přednost grilování na dřevěném uhlí, dřevěných štěpkách, plynu nebo elektrickém grilu, bezpečnost potravin zůstává zásadní. V této epizodě se podíváme na to, jak se hodnotí bezpečnost grilovacího vybavení, a dáme si tipy, jak při grilování dodržovat bezpečnost. Nezapomeneme ani na naše oblíbené grilovací recepty! Připojte se k nám a objevte kouzlo bezpečného grilování. Podcast EFSA zde: https://youtu.be/dcevVpH25wQ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/podcast_Grilovani-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/podcast_Grilovani-768x429.jpg 768w" alt="" width="908" height="507" class="wp-image-86103" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000p ...

WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02003CEST08

EFSA publikoval střednědobou revizi Strategie 2027

https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-publikoval-strednedobou-revizi-strategie-2027/ Vydáno: 20. 8. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/strategie-EFSA_revize-mid-term_orez-300x159.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/strategie-EFSA_revize-mid-term_orez-768x406.jpg 768w" alt="" width="770" height="407" class="wp-image-86095" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal v roce 2021 Strategii EFSA do roku 2027 – Věda, bezpečné potraviny, udržitelnost. V roce 2024 úřad EFSA provedl střednědobou revizi tohoto dokumentu. Dokument z roku 2021 byl vytvářen v období důležitých změn: v roce 2021 vstoupila v platnost novela obecného potravinového zákona, která rozšířila odpovědnost vůči občanům EU; byly oznámeny celoevropské politické iniciativy, jako jsou opatření v rámci Zelené dohody, zejména strategie „Z farmy na vidličku“, strategie pro udržitelnost chemických látek a strategie pro biologickou rozmanitost, které budou určovat zaměření činn ...