Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/nevyhovujici-hygienicke-podminky-v-prodejne-v-brnenske-trznici/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Brno_Nevyhovujici-hygienicke-podminky-v-prodejne_orez-300x182.jpg 300w" alt="" width="589" height="358" class="wp-image-84822" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Brna zjistily při kontrole nevyhovující hygienické podmínky v prodejně potravin v tržnici Vinamo v Brně. Na místě zajistily a nechaly zlikvidovat 15 kg živočišných produktů. Podobné problémy byly ve stejné provozovně zjištěny již v roce 2023. To, že se jednalo o recidivu, bude zohledněno při správním řízení o pokutě. Za uvedená porušení legislativy může být uložena pokuta až do výše 50 milionů Kč.
V chladícím zařízení v prodejně se nacházely živočišné produkty neznámého původu. Konkrétně se jednalo o vepřová střeva a žaludek vykazující smyslové zm ...
https://bezpecnostpotravin.cz/odhad-sklizne-ovoce-k-15-6-2025/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/ovoce_UKZUZ-300x119.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/ovoce_UKZUZ-768x304.jpg 768w" alt="" width="863" height="342" class="wp-image-84811" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: ÚKZÚZ
Tisková zpráva — Čeká nás po delší době meruňkový rok.
Odhad sklizně ovoce k 15. 6. 2025 v případě jabloní představuje 107 118 tun, což je 107 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Přestože se výnos jevil z důvodu velké násady květů výrazně nadprůměrný, červnový propad plůdků výhled snížil a sklizeň bude nejspíše průměrná.
Hrušně, u kterých první odhad dosahuje v letošním roce přibližně 8 363 tun, v přepočtu 117 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu, měly také v některých oblastech problém s výrazným červnovým propadem. I tak se zatím jeví výhled sklizně jako nadprůměrný.
U třešní se odhaduje 1 497 t, te ...
https://bezpecnostpotravin.cz/publikace-geneticke-zdroje-klic-k-zemedelske-rozmanitosti/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: MZe, CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Geneticke-zdroje_publikace_obr-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Geneticke-zdroje_publikace_obr-768x508.jpg 768w" alt="" width="816" height="540" class="wp-image-84804" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ministerstvo zemědělství vydalo druhé aktualizované vydání publikace, na které se podíleli autoři z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) – Ing. Dagmar Janovská, Ph.D. a RNDr. David Novotný, Ph.D.
Zajímavá publikace informuje o způsobech uchovávání genetických zdrojů rostlin, živočichů i mikroorganismů, jež jsou klíčem k zachování agrobiodiverzity na Zemi.
Publikaci si můžete stáhnout zde: Genetické zdroje – klíč k zemědělské rozmanitosti_2025_A4
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Geneticke-zdroje_publikace_obalka-212x300.jpg 212w" alt="" width="530" heigh ...