Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/leciv-na-prujmova-onemocneni-je-na-letni-obdobi-dostatek/
Vydáno: 30. 6. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/zazivaci-potize_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/zazivaci-potize_orez-768x422.jpg 768w" alt="" width="933" height="513" class="wp-image-71507" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – V souvislosti s blížícími se letními prázdninami Ministerstvo zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česká gastroenterologická společnost ČLS JEP informují, že Česká republika má zajištěn dostatek léčiv na průjmová onemocnění.
„Léčiv na průjmová onemocnění je dlouhodobě dostatek. V období letních dovolených, kdy zájem o cestování do zahraničí i po České republice výrazně stoupá, je zvláště důležitá prevence a včasná léčba. Doporučujeme lidem dbát na prevenci, a to především v podobě dodržování základních hygienických pravidel,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Sit ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozor-na-letni-otravy-z-jidla-jak-bezpecne-nakupovat-potraviny-i-v-nejvetsim-horku/
Vydáno: 30. 6. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Shutterstock_grilovani1-300x148.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Shutterstock_grilovani1-768x380.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Shutterstock_grilovani1.jpg 1536w" alt="" width="1024" height="506" class="wp-image-53993" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel je však možné riziko nákazy minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak předejít případným zdravotním problémům z jídla.
Nákup v horku
V letních měsících je důležité, aby se chl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/padelky-leciv-nelegalni-trh-s-hormony-a-vyzkum-se-skutecnym-dopadem-tym-z-laboratore-forenzni-analyzy-biologicky-aktivnich-latek-vscht-praha-pomaha-chranit-verejne-zdravi/
Vydáno: 30. 6. 2025
Autor: VŠCHT
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/VSCHT_padelky-leciv_analyza_orez-300x166.jpg 300w" alt="" width="760" height="420" class="wp-image-84846" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: VŠCHT
Výzkum, který má praktické výsledky ještě před koncem projektu
Za projektem s názvem PharmaCrime – forenzní identifikace prohormonů a padělků léčiv (projekt bezpečnostního výzkumu VJ01010043) stojí tým docenta Martina Kuchaře z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Spolu s Kriminalistickým ústavem Policie ČR a Celně technickou laboratoří vytvořili funkční síť institucí, které společně bojují proti stále sofistikovanějším padělkům léčiv.
A nejde o akademické cvičení – výstupy jejich výzkumu se dostávají do praxe ješt ...