FriAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_March+0100RMarAMCET_FriAM2025
FriAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01005CET09

Ledovce jsou pro přežití lidstva klíčové – jak jsme na tom ale se zajištěním vodních zdrojů a jejich ochranou u nás?

https://bezpecnostpotravin.cz/ledovce-jsou-pro-preziti-lidstva-klicove-jak-jsme-na-tom-ale-se-zajistenim-vodnich-zdroju-a-jejich-ochranou-u-nas/ Vydáno: 21. 3. 2025 Autor: MŽP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda_reka_sklen_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda_reka_sklen_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda_reka_sklen_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda_reka_sklen_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-42839" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Organizace spojených národů vyhlásila hlavním mottem letošního Světového dne vody, který si připomínáme každoročně 22. března, „Glacier Preservation“, tedy „Ochrana ledovců“. Ledovce pokrývají asi 10 % zemského povrchu a obsahují přibližně 75 % světových zásob sladké vody. Jsou tedy jedním z nejdůležitějších zdrojů sladké vody na světě. Avšak v důsledku globálního oteplování tají rychleji než kdykoli předt ...

FriAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_March+0100RMarAMCET_FriAM2025
FriAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01005CET09

22. března si připomínáme Světový den vody

https://bezpecnostpotravin.cz/22-brezna-si-pripominame-svetovy-den-vody/ Vydáno: 21. 3. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich-768x415.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich.jpg 1232w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-43524" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Voda je základ života V sobotu 22. března si připomeneme Světový den vody. Letošní téma je „Jak správná hydratace ovlivňuje naše zdraví?“ Voda je nezbytnou součástí lidského těla a její dostatečný příjem je klíčem k dobrému zdraví. Přesto mnoho lidí nevěnuje svému pitnému režimu dostatečnou pozornost. Světový den vody je příležitostí zamyslet se nad tím, proč je pitný režim důležitý a kolik tekutin denně vypít. Pitný režim by měl tvořit základ naší každodenní rutiny. Voda tvoří přibližně 60 % lidského těla a plní v něm mnoho důležitých funkcí:  Reguluje tělesnou ...

ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET09

Desatero chyb v nutriční výchově dětí

https://bezpecnostpotravin.cz/desatero-chyb-v-nutricni-vychove-deti/ Vydáno: 20. 3. 2025 Autor: viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/obed_rodina_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/obed_rodina_orez-768x447.jpg 768w" alt="" width="915" height="532" class="wp-image-77394" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart Někdy, byť v dobré víře či z neznalosti, rodiče zavedou dítěti nesprávné stravovací návyky, které mohou mít pro dítě dlouhodobé zdravotní důsledky. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější. Neznalosti rodičů o výživě a složení potravy – neznalost technologických úprav, při kterých se zachová maximum živin, neznalost potravin. Nevhodná skladba rodinného jídelníčku – nedostatek času na přípravu jídla, stereotypy ve výživě, střídání několika málo oblíbených pokrmů. Příliš malé spektrum nabízených potravin prohlubuje v dítěti neofobii (chorobný strach z něčeho nového), když nastupuje do mateřské školy. Nešetrnost v zacházení s potravinami č ...