Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3544/ceska-republika-ve-vyzvach-he-2023-2024...
V rámcovém programu Horizont Evropa bylo pro oblast zdraví v období 2023–2024 otevřeno 17 výzev, ve kterých bylo možné podávat projektové návrhy do 42 témat a dalších 5 témat bylo pro přípravu kofinancovaných partnerství. Výsledky výzev 2023 přinesly celkem 101 celoevropských projektů, přičemž Evropská komise vybírala z 494 způsobilých projektových návrhů. Pro rok 2024 bylo možné podávat projektové návrhy do jednokolových a dvoukolových výzev, podáno bylo celkem 355 způsobilých projektových návrhů a k financování bylo vybráno 69 projektů. České instituce se za toto dvouleté období zapojily do 108 projektových návrhů, z nichž 23 uspělo v grantové soutěži, a je tedy financováno, celkem se jedná o částku 14,3 milionů eur. Jeden z projektů je koordinován českou institucí. Data vychází z evropské databáze eCorda k 16. květnu 2025.
Výsledky ČR ve výzvách 2023
V destinaci Staying healthy in rapidly changing society 2023, otevřeno bylo jedno téma. Financování získaly celkem 3 evropské projekty. Česká republika se účastní jednoho projektu.
Projekt SmILE - Smart Im ...
https://bezpecnostpotravin.cz/konec-nejasnosti-na-etiketach-producenti-potravin-a-zastupci-obchodniku-vitaji-snahu-evropske-komise-o-zpresneni-nazvu-rostlinnych-vyrobku/
Vydáno: 21. 7. 2025
Autor: Potravinářská komora ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/maso_rostlinne_orez-1024x589-1-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/maso_rostlinne_orez-1024x589-1-768x442.jpg 768w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-85343" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné producenty potravin. Komise iniciativu představila v rámci balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci pro období 2028 až 2034.
Evropská komise představila návrh na úpravu Nařízení o společné organizaci trhů. Ten je součástí balíčku k Víceletému fi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kvasinky-s-granatovym-jablkem-mohou-zvysit-prijem-nenasycenych-mastnych-kyselin/
Vydáno: 21. 7. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/shutterstock_granatove_jablko-orez-300x189.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/shutterstock_granatove_jablko-orez-768x483.jpg 768w" alt="" width="942" height="592" class="wp-image-85340" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědcům z Univerzity v Albertě se podařilo pomocí CRISPR (CRISPR – gene shuffling) přenést do pekařských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) geny pro tvorbu kyseliny punicové, která se běžně nachází hlavně v granátových jablcích (Punica granatum).
Granátové jablko je občas označováno jako „super ovoce“. Jedním z možných důvodů tohoto označení je přítomnost kyseliny punicové v oleji z granátových jablek. Kyselina punicová se řadí mezi omega-5 mastné kyseliny a uvádí se, že má antioxidační a protizánětlivé účinky, které se terapeuticky uplatňují u chronických onemocněn ...