FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST08

V České republice byl letos podruhé zjištěn nebezpečný svalovec u uloveného divočáka

https://bezpecnostpotravin.cz/v-ceske-republice-byl-letos-podruhe-zjisten-nebezpecny-svalovec-u-uloveneho-divocaka/ Vydáno: 19. 9. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/divoka-prasata_mrtva_SVS_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/divoka-prasata_mrtva_SVS_orez-768x441.jpg 768w" alt="" width="799" height="459" class="wp-image-86875" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto zdroj: SVS Tisková zpráva – V České republice byl letos podruhé zjištěn výskyt nebezpečného parazita svalovce (trichinella) u uloveného prasete divokého. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Olomouc potvrdilo přítomnost trichinel u divočáka, konkrétně se jednalo o sele o váze necelých 30 kg, ulovené poblíž obce Bruzovice v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Státní veterinární správa (SVS) při této příležitosti připomíná povinnost vyšetřovat všechnu ulovenou černou zvěř na přítomnost trichinel. Pozitivně testovaný kus byl v souladu s legis ...

FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST08

Kuchařka pro děti – snadné snídaně a svačiny

https://bezpecnostpotravin.cz/kucharka-pro-deti-snadne-snidane-a-svaciny/ Vydáno: 19. 9. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Kucharka-pro-deti_orez-300x208.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Kucharka-pro-deti_orez-768x532.jpg 768w" alt="" width="844" height="585" class="wp-image-86867" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, vydalo publikaci „Kuchařka pro děti – snadné snídaně a svačiny“. Tato kuchařka má ukázat, jak snadno připravit jednoduché snídaně a svačiny na každý den. V kuchařce najdete 18 receptů na rychlé snídaně a svačiny z dostupných surovin, které snadno připraví i  vaše děti. Přípravou těchto jednoduchých receptů se děti naučí základní dovednosti v kuchyni, jako je krájení, míchání, strouhání, šlehání, ale také ochutnávání nových pokrmů nebo například servírování. Zapojení dětí do přípravy stravy pomáhá budovat zdravé stravovací návy ...

ThuAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_ThuAM2025
ThuAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02004CEST08

Odhad sklizně jádrovin k 1. 9. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/odhad-sklizne-jadrovin-k-1-9-2025/ Vydáno: 18. 9. 2025 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="942" height="489" class="wp-image-74820" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Sklizeň jádrovin bude mírně nadprůměrná. Odhad sklizně jádrovin k 1. 9. 2025 v případě jabloní činí 116 792 tun, což je 116 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Přestože se výnos jevil z důvodu velké násady květů výrazně nadprůměrný, červnový propad plůdků výhled snížil a sklizeň bude nejspíše mírně nadprůměrná i s ohledem na nižší výnosy v předchozích letech. Mezi odrůdami jádrovin jasně dominuje skupina Golden Delicious, a to s výměrou 933 hektarů, odhadovanou sklizní 28 246 tun a průměrným výnosem 33 tun na hektar. Tato skupina odrůd je ná ...