Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/fotokatalyza-pomuze-vycistit-odpadni-vody-od-antibiotik/
Vydáno: 25. 4. 2025
Autor: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/fotokatalyza_UFCH_J.Heyr_-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/fotokatalyza_UFCH_J.Heyr_-768x383.jpg 768w" alt="" width="933" height="465" class="wp-image-83192" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR
Tisková zpráva – Při odstraňování antibiotik a dalších nebezpečných látek z odpadních vod lze využít účinnou a ekologickou fotokatalýzu. Metodu vyvinul výzkumný tým Centra pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR pod vedením Jiřího Rathouského. Výsledky jedinečného výzkumu byly publikovány v sérii článků v prestižních vědeckých časopisech nakladatelství Elsevier a Americké chemické společnosti (ACS).
Znečištění vod antibiotiky je závažný problém. Antibiotika v odpadních vodách můžou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-webinar-o-nastroji-food-enzyme-intake-model-feim/
Vydáno: 25. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-300x112.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-768x287.jpg 768w" alt="" width="933" height="349" class="wp-image-83179" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Potravinářské enzymy hrají technickou roli při výrobě potravin. Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, stejně jako nové enzymy, posouzení bezpečnosti Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Výsledky tohoto hodnocení pomáhají Evropské komisi sestavit seznam povolených enzymů používaných v potravinách.
Součástí hodnocení bezpečnosti je i odhad dietární expozice potravinářským enzymům. Problémem však je, že expozici nelze jednoduše odvodit pouze násobením množství enzymu v potravině s údaji o spotřebě. K překonání této výzvy, kterou je sledování potr ...