ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2025
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST07

Ministři jednali o úhynu ryb na řece Dyji, probrali možná opatření, která posoudí experti. Cílem je snížit riziko podobných událostí

https://bezpecnostpotravin.cz/ministri-jednali-o-uhynu-ryb-na-rece-dyji-probrali-mozna-opatreni-ktera-posoudi-experti-cilem-je-snizit-riziko-podobnych-udalosti/ Vydáno: 17. 7. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ministri_jednani_reka_Dyje_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ministri_jednani_reka_Dyje_orez-768x401.jpg 768w" alt="" width="791" height="413" class="wp-image-85249" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MŽP Tisková zpráva — Příčinám červnového úhynu ryb v řece Dyji, přijatým opatřením a návrhům řešení do budoucna bylo věnováno dnešní jednání v Břeclavi. Inicioval ho ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a zúčastnili se ho také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), zástupci Povodí Moravy (PMO), České inspekce životního prostředí, Jihomoravského kraje, zemědělců, starostové regionu a představitelé Moravského rybářského svazu. Odborníci se shodli na sadě k ...

WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST07

SZPI: Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchodě

https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-oznacovani-cerstveho-ovoce-a-zeleniny-v-maloobchode/ Vydáno: 16. 7. 2025 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hrusky_obchod_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hrusky_obchod_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="886" height="460" class="wp-image-85237" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Článek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu. Obchodní norma pak stanoví požadavky na označování čerstvého ovoce a zeleniny ve fázi uvádění na trh. Tyto požadavky se liší podle typu obalu a podle konkrétní obchodní normy. Níže jsou popsány požadavky na označování v maloobchodě dle obchodních norem, které vyplývají z nařízení (EU) 2023/249 a nařízení (EU) 2023/2430. Podle článku 7 nařízení (EU) 2023/249 musí být ...

WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST07

Příjem a výdej energie

https://bezpecnostpotravin.cz/prijem-a-vydej-energie/ Vydáno: 16. 7. 2025 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vaha_vydej_prijem-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vaha_vydej_prijem-768x394.jpg 768w" alt="" width="917" height="471" class="wp-image-85230" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart Příjem a výdej energie by měly být v rovnováze. Nadváha a obezita jsou projevy dlouhodobé nerovnováhy – tj. vyššího příjmu energie nad jejím výdejem. Hlavními zdroji energie jsou tuky, sacharidy, bílkoviny a alkohol. Informace o energetické hodnotě potravin lze získat z tabulek složení potravin, údajů na obalech či výpočtem na základě znalosti recepturního složení potravinářských výrobků a pokrmů. Energetický výdej se skládá ze tří složek: Bazálního metabolismu – tj. energie potřebné pro zachování životních funkcí organismu (tj. činnosti srdce, plic, zažívání, funkce ledvin a metabolické funkce buněk) za stavu naprostého duševního a tělesného klidu ...