Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3553/vyslo-echo-1-2-2025
Vyšlo Echo 1-2/2025
16.07.2025
Soubory:
Echo 1_2_2025.pdf
Letošní dvojčíslo časopisu ECHO otevírá analýza evropských partnerství v rámcových programech, která mapuje jejich vývoj od různorodých forem až k současné typologii v Horizontu Evropa. Text přináší přehled nových příležitostí pro české žadatele. V dalších článcích ukazujeme, jak mohou strategická partnerství – například v oblasti kosmických systémů nebo čistého letectví – posilovat mezinárodní výzkumnou spolupráci. Věnujeme se také nerovnoměrnému rozdělování finančních prostředků z programu Horizont Evropa, z nichž více než 80 % směřuje do nejvýkonnější šestiny evropských regionů, a přibližujeme roli EIT při budování inovačních kapacit v méně rozvinutých částech Evropy.
Zvláštní pozornost si zaslouží rozhovor s prof. Karlem Bouzkem z VŠCHT, který otevřeně pojmenovává hlavní překážky rozvoje vodíkových technologií – od chybějící infrastruktury přes absenci demonstračních projektů až po zakořeněnou nedůvěru k vodíku jako palivu. Téma vodíku se objevuje i v dalším článku, který se týká výzkumu v oblasti alkali ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-oznacovani-cerstveho-ovoce-a-zeleniny-v-maloobchode/
Vydáno: 16. 7. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hrusky_obchod_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hrusky_obchod_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="886" height="460" class="wp-image-85237" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Článek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu. Obchodní norma pak stanoví požadavky na označování čerstvého ovoce a zeleniny ve fázi uvádění na trh.
Tyto požadavky se liší podle typu obalu a podle konkrétní obchodní normy. Níže jsou popsány požadavky na označování v maloobchodě dle obchodních norem, které vyplývají z nařízení (EU) 2023/249 a nařízení (EU) 2023/2430.
Podle článku 7 nařízení (EU) 2023/249 musí být ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prijem-a-vydej-energie/
Vydáno: 16. 7. 2025
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vaha_vydej_prijem-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vaha_vydej_prijem-768x394.jpg 768w" alt="" width="917" height="471" class="wp-image-85230" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart
Příjem a výdej energie by měly být v rovnováze. Nadváha a obezita jsou projevy dlouhodobé nerovnováhy – tj. vyššího příjmu energie nad jejím výdejem.
Hlavními zdroji energie jsou tuky, sacharidy, bílkoviny a alkohol. Informace o energetické hodnotě potravin lze získat z tabulek složení potravin, údajů na obalech či výpočtem na základě znalosti recepturního složení potravinářských výrobků a pokrmů.
Energetický výdej se skládá ze tří složek:
Bazálního metabolismu – tj. energie potřebné pro zachování životních funkcí organismu (tj. činnosti srdce, plic, zažívání, funkce ledvin a metabolické funkce buněk) za stavu naprostého duševního a tělesného klidu ...