MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02001CEST08

Vědci z CARC testují zajímavé bezlepkové dezerty a dorty

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-z-carc-testuji-zajimave-bezlepkove-dezerty-a-dorty/ Vydáno: 15. 9. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/dorty-bezlepek_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/dorty-bezlepek_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="489" class="wp-image-86749" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) dostalo velmi netradiční, a přitom inspirativní zakázku. Jeho Zkušební laboratoř prováděla testování bezlepkových dortů a dezertů, které vyrábí cukrářka Hanka Martínková z Poděbrad. Ta se na vědce obrátila s žádostí o stanovení obsahu lepku a senzorické hodnocení u svých produktů přihlášených do soutěže KLASA. Výsledky stanovení lepku potvrdily, že dezerty jsou skutečně bezlepkové. Neobsahují přidané cukry (monosacharidy a disacharidy), pouze přirozeně se vyskytující cukry (např. z ovoce). Na oslazení dezertů byly ...

MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02001CEST08

Fágové pirátství otevírá nové cesty pro boj s rezistencemi

https://bezpecnostpotravin.cz/fagove-piratstvi-otevira-nove-cesty-pro-boj-s-rezistencemi/ Vydáno: 15. 9. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m.jpg 1260w" alt="" width="1024" height="562" class="wp-image-53301" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Badatelé Imperial College London prozkoumali, jak fágoví piráti okrádají jiné fágy a pak útočí na bakterie. Přispěli k výzkumu fágů a naznačili, jak toho v budoucnu využít v medicíně. Ani fágy nejsou vždy útočníky. Jdou jim po krku fágové satelity, které je okrádají o genetickou výbavu. Výzkumný tým Imperialu se soustředil na významnou skupinu fágových satelitů, cf-PICI (capsid-forming phage-inducible chromosomal islands). Tyto genetické elementy mohou šířit geny pro rezistenci vůči antibiotikům, ...

MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02001CEST08

Proč česká pole vysychají, i když prší? Nové poznatky o deficitním hospodaření s vodou

https://bezpecnostpotravin.cz/proc-ceska-pole-vysychaji-i-kdyz-prsi-nove-poznatky-o-deficitnim-hospodareni-s-vodou/ Vydáno: 15. 9. 2025 Autor: ČZU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-300x148.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-768x379.png 768w" alt="" width="934" height="461" class="wp-image-45711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Jak se vyvíjí vodní bilance našich polí? Proč i přes pravidelné srážky trpí půda nedostatkem vody? V letech 2019–2021 provedl tým vědců z Provozně ekonomické fakulty ČZU průzkum deseti nejvíce zastoupených plodin v české rostlinné produkci. Výsledky ukazují, že zejména rostoucí teploty – nikoli nedostatek dešťů – vedou k deficitnímu hospodaření s vodou. Klesající kvalita půdy, skladba pěstovaných plodin a dlouhodobá udržitelnost zemědělské výroby patřily mezi hlavní výzkumné cíle tohoto projektu. Deficit vody a vliv rostoucích teplot Představte si půdu jako houbu, která by měla nasáknout a udržet vodu ...