Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/evropou-se-siri-nova-nemoc-nodularni-dermatitida/
Vydáno: 17. 7. 2025
Autor: Český svaz chovatelů masného skotu, SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/nodularni-dermatitida_SVS_lista-300x154.jpg 300w" alt="" width="649" height="333" class="wp-image-85271" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
V posledních týdnech bylo v Evropě v rychlém sledu zaznamenáno několik ohnisek nodulární dermatitidy (LSD – lumpy skin disease), což je nebezpečná virová nákaza charakterizovaná vznikem boulí, tzv. nodulů na kůži a různých částech těla, u kterých často dochází k sekundární infekci. Vnímavý je hlavně skot, méně zebu a buvol indický.
Onemocnění není přenosné na člověka. Pro akutně nemocná zvířata neexistuje žádná specifická léčba. Virus se rychle rozšířil z jižní Itálie do střední Francie a dalších částí Evropy. Nemoc se přenáší primárně bodavým hmyzem, jako jsou ovádi a bodavé mouchy, podobně jako katarální horečka ovcí (KHO) a epizootická hemoragická choroba (EHD). ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antarkticke-bakterie-mohou-pomoci-ochranit-plodiny-pred-mrazem-latky-v-nich-obsazene-mohou-fungovat-i-jako-antibiotika/
Vydáno: 17. 7. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Antarktida_vyzkum-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Antarktida_vyzkum-768x399.jpg 768w" alt="" width="913" height="474" class="wp-image-85256" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU podpořený Standardním grantem Grantové Agentury České Republiky. Vědkyně a vědci zkoumají bioaktivní látky obsažené v bakteriích, které by se v budoucnu daly využít například jako antibiotika, látky na léčbu rakoviny nebo na ochranu plodin proti mrazu. Projekt probíhá ve spolupráci s Vysokým učením technickým a je také součástí Českého antar ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministri-jednali-o-uhynu-ryb-na-rece-dyji-probrali-mozna-opatreni-ktera-posoudi-experti-cilem-je-snizit-riziko-podobnych-udalosti/
Vydáno: 17. 7. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ministri_jednani_reka_Dyje_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ministri_jednani_reka_Dyje_orez-768x401.jpg 768w" alt="" width="791" height="413" class="wp-image-85249" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MŽP
Tisková zpráva — Příčinám červnového úhynu ryb v řece Dyji, přijatým opatřením a návrhům řešení do budoucna bylo věnováno dnešní jednání v Břeclavi. Inicioval ho ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a zúčastnili se ho také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), zástupci Povodí Moravy (PMO), České inspekce životního prostředí, Jihomoravského kraje, zemědělců, starostové regionu a představitelé Moravského rybářského svazu. Odborníci se shodli na sadě k ...