ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_ThuPM2025
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02004CEST13

Krizový štáb MŽP: Larsenová stěna zafungovala, benzen je pod kontrolou. Obnova železnice i sanační práce pokračují

https://bezpecnostpotravin.cz/krizovy-stab-mzp-larsenova-stena-zafungovala-benzen-je-pod-kontrolou-obnova-zeleznice-i-sanacni-prace-pokracuji/ Vydáno: 24. 4. 2025 Autor: MŽP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/benzen_larsenova-stena_MZP-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/benzen_larsenova-stena_MZP-768x330.jpg 768w" alt="" width="933" height="401" class="wp-image-83096" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MŽP Tisková zpráva (23. 4. 2025) – Vývoj havárie benzenu v Hustopečích nad Bečvou je příznivý. Díky larsenové stěně se daří omezit šíření benzenu a kontaminace je nyní pod kontrolou. Z důvodu pokračování intenzivních prací dnes ministr životního prostředí Petr Hladík navrhne vládě prodloužit stav nebezpečí. Sanační projekt je plánovaný na zhruba šest měsíců. Další práce budou naplánovány podle průběhu sanace a výsledků analýzy rizik. V příštím týdnu dojde k finálnímu schválení sanačního projektu a do 15. května oznámí příslušná ministerstva dopady na okolí havárie z pohled ...

WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02003CEST10

Sbírka potravin s dobrou karmou: jarní kolo Sbírky potravin proběhne v sobotu 26. dubna 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/sbirka-potravin-s-dobrou-karmou-jarni-kolo-sbirky-potravin-probehne-v-sobotu-26-dubna-2025/ Vydáno: 23. 4. 2025 Autor: SOCR ČR, ČFPB https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sbirka-potravin-jarni-kolo-2025-1-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sbirka-potravin-jarni-kolo-2025-1-768x361.jpg 768w" alt="" width="937" height="441" class="wp-image-77484" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> TZ SOCR ČR a ČFPB: Přes milion lidí v Česku žije na hranici chudoby, z toho přes polovinu jsou rodiče samoživitelé s malými dětmi. Češi již mnohokrát prokázali, že jsou štědří a solidární s lidmi v nouzi. Podpořte tuto sobotu 26. dubna Sbírku potravin. Pomáhat potřebným nasytí i vaši karmu. Přes 5 000 dobrovolníků oblékne zelené zástěry a těší se na vás ve vybraných partnerských řetězcích. Praha 23. dubna 2025 – Vážení, dovolte nám připomenout, že jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobo ...

WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02003CEST09

Oleje, tuky, vejce: Co byste měli vědět?

https://bezpecnostpotravin.cz/oleje-tuky-vejce-co-byste-meli-vedet/ Vydáno: 23. 4. 2025 Autor: Akademie kvality SZIF https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Oleje-tuky-vejce_Akademie-kval-300x126.jpg 300w" alt="" width="631" height="264" class="wp-image-83084" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Akademie kvality Naši prapředci získávali tuky z divokých zvířat a rostlinné oleje z plodů a semen, které měli k dispozici v přírodě. V průběhu staletí se tyto suroviny staly nedílnou součástí nejen stravy, ale i řady tradičních léčebných postupů. V minulosti se tuky cenily nejen pro chuť a energetickou hodnotu, ale pomáhaly také zvyšovat trvanlivost potravin. Nakládání do oleje nebo tuku patří k nejstarším metodám konzervace potravin. Tuky a oleje často používaly k přípravě různých mastí. Tuky a oleje jsou důležité složky naší stravy. Chemicky se jedná o triacylglyceroly. Základ molekuly tvoří trojsytný alkohol – glycerol, na který jsou esterově vázány tři mastné kyseliny. Rozdíl mezi tuky a olej ...