WedAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02003CEST08

Informace na etiketách chrání před zdravotními riziky i civilizačními nemocemi. Pečlivě je přesto pročítá jen 15 % spotřebitelů v Česku

https://bezpecnostpotravin.cz/informace-na-etiketach-chrani-pred-zdravotnimi-riziky-i-civilizacnimi-nemocemi-peclive-je-presto-procita-jen-15-spotrebitelu-v-cesku/ Vydáno: 17. 9. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/etiketa_oznacovani_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/etiketa_oznacovani_orez-768x432.jpg 768w" alt="" width="859" height="483" class="wp-image-86779" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Pouze 15 procent českých spotřebitelů se důsledně zajímá o složení kupovaných potravin, stejné procento na etiketách sleduje také nutriční hodnoty. Vyplývá to z letošního průzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství zpracovala agentura PerfectCrowd. Informace na etiketách přitom mohou pomoci zabránit konzumaci prošlých výrobků s rizikem následné nevolnosti, alergickým reakcím a dalším zdravotním potížím.  Požadavky na podrobné značení potravin mají svůj nezastupitelný význam také v dlouhodobém hor ...

WedAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02003CEST08

Výzva EFSA k poskytnutí dat o používání hexanu jako extrakčního rozpouštědla při přípravě potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-efsa-k-poskytnuti-dat-o-pouzivani-hexanu-jako-extrakcniho-rozpoustedla-pri-priprave-potravin/ Vydáno: 17. 9. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-768x432.jpg 768w" alt="" width="896" height="504" class="wp-image-71154" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Technický hexan je schválené rozpouštědlo, které se hojně používá při výrobě rostlinných olejů, při odtučňování bílkovinných produktů, obilných klíčků, mouky a při výrobě kakaového másla. Aby bylo možné účinně přehodnotit bezpečnost technického hexanu, je důležité, aby EFSA získal dostupná aktuální data. Z tohoto důvodu EFSA vyhlašuje veřejnou výzvu k předložení údajů s cílem získat dokumentované informace (zveřejněné, nezveřejněné nebo nově získané). EFSA poté posoudí relevanci poskytnutých informací pro posouzení rizik. Předložení požadovaných informací nemá vliv na konečné stanovisko Vědeckého pa ...

MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02001CEST08

Čechům chybí minerální látky, dětem ovoce a zelenina, zdraví zhoršuje i nadměrný hluk. Co dalšího ukázal monitoring?

https://bezpecnostpotravin.cz/cechum-chybi-mineralni-latky-detem-ovoce-a-zelenina-zdravi-zhorsuje-i-nadmerny-hluk-co-dalsiho-ukazal-monitoring/ Vydáno: 15. 9. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Zprava_monitoring_SZU_2024-300x183.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Zprava_monitoring_SZU_2024-768x467.jpg 768w" alt="" width="815" height="496" class="wp-image-86768" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Hodnocení zdravotních rizik vyplývajících pro českou populaci z životního prostředí. To je úkolem systému monitorování, pro který Státní zdravotní ústav sbírá a zpracovává data už od roku 1994. Pravidelné výroční zprávy pak průběžně přináší mnohé zajímavé informace. Zpráva za rok 2024 nabízí informace z programů, které se zabývají zdravotními důsledky znečištění ovzduší, vody, či hluku, ale i tím jaké látky získáváme ze stravy, či jaké chemické látky se dostávají do našeho těla. Nechybí ani studie o životním stylu dětí a zdrav ...