ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_ThuPM2025
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02004CEST13

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra

https://bezpecnostpotravin.cz/vyrobci-lihovin-v-pripade-povoleni-velkych-baleni-alkoholu-hrozi-dalsi-metanolova-afera/ Vydáno: 24. 4. 2025 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-768x478.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-1536x955.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-2048x1274.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="637" class="wp-image-43738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Nová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak nebezpečí, že by se mohla opakovat situace z doby před třinácti lety, kdy při takzvané metanolové aféře zemřely desítky lidí. Novela zákona byla s ...

ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_ThuPM2025
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02004CEST13

Vítěz národního kola Stockholm Junior Water Prize ve své práci zkoumal toxické kovy v řekách

https://bezpecnostpotravin.cz/vitez-narodniho-kola-stockholm-junior-water-prize-ve-sve-praci-zkoumal-toxicke-kovy-v-rekach/ Vydáno: 24. 4. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-300x134.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-768x342.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-1536x684.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-2048x912.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="456" class="wp-image-41547" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Čtvrtý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Ondřej Přibyl z EKO z Gymnázia v Brně. Svou práci zaměřil na toxické kovy v řekách, analyzoval šupiny ryb jako indikátory jejich znečištění. „Práce byla velmi hezky prezentovaná a představuje přírodě šetrný přístup ke sledování kontaminace vodního prostředí prostřednictvím analýzy rybích šupin. Díky tomu ryba zůstává naživu – odeberou se pouze šupiny, na jejichž ...

ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_ThuPM2025
ThuPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02004CEST13

Nová položka v NBT knihovně – Okurka odolná k chladu

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-okurka-odolna-k-chladu/ Vydáno: 24. 4. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_lista-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_lista-768x403.jpg 768w" alt="" width="909" height="477" class="wp-image-83106" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Okurka setá (Cucumis sativus L.) patří mezi významné celosvětově pěstované plodiny. Tato rostlina pocházející z Indie nejlépe roste při teplotách 18-30 °C, je však mimořádně citlivá na chlad ve všech fázích svého životního cyklu. Nízké teploty komplikují pěstování zemědělských plodin v mnoha částech světa. I přes intenzivní výzkum stále není zcela jasné, proč některé rostliny snášejí chlad lépe než jiné. Vědecký průlom přinesla celogenomová asociační studie (GWAS), která odhalila klíčovou genetickou variantu v genu STAYGREEN (CsSGR) u okurky, související s odolností vůči chladu. Pomocí technologie CRISPR vytvořili rostliny s vyřazeným ge ...