TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02002CEST09

VK EFSA: Rozsah působnosti aktualizace pokynů EFSA pro posuzování rizik nanomateriálů a materiálů obsahujících malé/nanočástice v potravinovém řetězci

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-rozsah-pusobnosti-aktualizace-pokynu-efsa-pro-posuzovani-rizik-nanomaterialu-a-materialu-obsahujicich-male-nanocastice-v-potravinovem-retezci/

Vydáno: 22. 4. 2025
Autor: KM EFSA

EFSA v rámci transparentnosti žádá o zpětnou vazbu k navrhovanému přístupu k aktualizaci pokynů EFSA pro posuzování rizik nanomateriálů a materiálů obsahujících malé/nanočástice v potravinovém řetězci. Předkládaný dokument nastiňuje navrhovaný přístup k aktualizaci vodících dokumentů EFSA k nanomateriálům z roku 2021.

Zúčastněné strany se vyzývají, aby se vyjádřily k následujícím aspektům:

  1. oblasti revize,
  2. činnosti zapojení,
  3. pracovní plán a časový harmonogram.

Oddíl se základními informacemi slouží k představení tématu a neměl by být komentován, protože je odvozen z dokumentů EFSA Nano Guidance 2021. Čtenářům, kteří mají zájem o další informace, se doporučuje, aby si přečetli dokumenty Pokyny EFSA pro nanotechnologie z roku 2021.

Návrh stanoviska a další informace najdete na portálu EFSA Connect.

Termín pro zaslání komentářů je 12. 5. 2025.

Zdroj: EFSA

TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02002CEST09

ALKOHOL A VÝŽIVA: vliv na zdraví a metabolismus

https://bezpecnostpotravin.cz/alkohol-a-vyziva-vliv-na-zdravi-a-metabolismus/ Vydáno: 22. 4. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-768x478.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-1536x955.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-2048x1274.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="637" class="wp-image-43738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci “ Alkohol a výživa: vliv na zdraví a metabolismus“ v časopise Výživa, potraviny a zdraví 2/2025. AbstraktNaše práce se zabývá komplexním pohledem na alkohol z hlediska jeho konzumace, metabolických vztahu a zdravotních rizik. Česká republika patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu na světě. Alkohol je sice zdrojem energie, ale poskytuje pouze tzv. prázdné kalorie bez živin a jeho nadměrná konzumace ...

TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02002CEST09

SVS: Slintavka a kulhavka; aktuální informace k 17. 4. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/ Vydáno: 22. 4. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Informační linka pro chovatele Ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů je zřízena informační linka pro chovatele, kteří potřebují konzultaci ohledně SLAK. Telefonní číslo linky je +420 257 896 335, v provozu je linka každý pracovní den od 6:30 do 18:00.   Aktuality k nákazové situaci 17. 4. 2025SVS v uplynulých dnech zahájila preventivní monitoring výskytu SLAK u vnímavé volně žijící zvěře ve vybraných honitbách v okresech Břeclav a Hodonín, které se nacházejí v blízkosti slovenských hranic. V žádném z dosud vyšetřených vzorků nebyl zjiště ...