FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST08

Poškození vlašských ořechů vrtulí ořechovou v roce 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/poskozeni-vlasskych-orechu-vrtuli-orechovou-v-roce-2025/ Vydáno: 12. 9. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/vrtule-orechova-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/vrtule-orechova-768x393.jpg 768w" alt="" width="908" height="465" class="wp-image-86737" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC Blíží se období sklizně vlašských ořechů, které mohou být poškozeny různými škodlivýmiorganismy. Poškození se projevuje nejčastěji zčernáním a předčasným opadem. Napadené plody majípoškozená i jádra, která se nedají jíst. Příčin je několik. Poškození ořechů způsobují nejčastěji: houbové nebo bakteriální choroby – plošné rozšíření, v letošním roce časté na Moravě a stále častěji i v Čechách ničí ořechy larvy vrtule ořechové, které mohoubýt v oplodí ořechů až do října Příznaky napadení bývají podobné, ke zjištění příčiny (a případné ochraně) je potřeba správnéurčení původce napadení. Celou zprávu si můžete stáhnout zde. Autor: Hana Špe ...

FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST08

Hepatitida A: příznaky, léčba a prevence

https://bezpecnostpotravin.cz/hepatitida-a-priznaky-lecba-a-prevence/ Vydáno: 12. 9. 2025 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/hepatitida-A_SZU_letak-orez2-300x124.jpg 300w" alt="" width="713" height="294" class="wp-image-83365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP): Minimálně týden izolace na infekčním oddělení v nemocnici a až měsíce klidu bez pohybových aktivit může přinést onemocnění, které se teď ve zvýšené míře šíří mezi obyvateli Prahy. Jak poznáte, že máte infekční žloutenku? A jak dál postupovat, pokud příznaky napovídají, že ano? Hepatitida A (VHA) je virové onemocnění jater, kterému se často přezdívá nemoc špinavých rukou. Přenáší se především nedostatečně umytýma rukama, kontaminovanou vodou, potravinami nebo přes znečištěné předměty, jako jsou kliky nebo madla. Zdrojem nákazy je vždy nakažený člověk, přičemž infekčnost je nejvyšší už na konci inkubační doby a v prvních dnech nemoci. Jak se nemoc projevuje O ...

FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST08

Hlášení v systému RASFF: 35. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-35-tyden-2025/ Vydáno: 12. 9. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 35. týdnu 2025: 25. 8. – 31. 8. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...