FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02005CEST08

Zhoršování nákazové situace v Evropě v chovech domácích přežvýkavců

https://bezpecnostpotravin.cz/zhorsovani-nakazove-situace-v-evrope-v-chovech-domacich-prezvykavcu/ Vydáno: 18. 7. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-74995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje chovatele skotu, ovcí, koz a dalších druhů přežvýkavců, že v poslední době dochází ke zhoršování nákazové situace v části Evropy.  Jedná se zejména o výskyt nodulární dermatitidy skotu (Lumpy skin disease – LSD) v Itálii a Francii, ale také neštovic ovcí a koz a moru malých přežvýkavců na jihu a jihovýchodě Evropy. SVS nákazovou situaci průběžné monitoruje a aktualizuje ...

FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02005CEST08

Úřad BfR hodnotí novou studii o mikroplastech v mozku – zatím žádné důkazy o zdravotních rizicích

https://bezpecnostpotravin.cz/urad-bfr-hodnoti-novou-studii-o-mikroplastech-v-mozku-zatim-zadne-dukazy-o-zdravotnich-rizicich/ Vydáno: 18. 7. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BfR_logo_lista-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BfR_logo_lista-768x293.jpg 768w" alt="" width="933" height="356" class="wp-image-85320" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> V nedávno zveřejněné vědecké studii vědci uvádějí, že v mozcích zemřelých osob zjistili přítomnost mikroplastů. Studie je předmětem kontroverzní vědecké debaty a v současné době ji hodnotí německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR). Úřad BfR zkoumá zejména vhodnost a specifičnost měřicí metody (pyrolýzní plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, zkráceně pyrolýzní GC/MS). Úřad BfR připravuje vlastní stanovisko k této otázce. Kromě toho se bude úřad BfR tímto tématem zabývat na veřejné akci na ochranu spotřebitelů zaměřené na „mikroplasty“, která se bude konat v prosinci 2025. Podle současného stavu zna ...

FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02005CEST08

Publikace „Výživa a zdraví“

https://bezpecnostpotravin.cz/publikace-vyziva-a-zdravi/ Vydáno: 18. 7. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, 3. LF UK https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Vyziva-a-zdravi_2025_orez-300x191.jpg 300w" alt="" width="757" height="482" class="wp-image-85299" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zveřejnil aktualizované vydání publikace „Výživa a zdraví“. Autorkami publikace jsou Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D. a doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Potraviny a nápoje, které konzumujeme, mají zásadní vliv na naše zdraví. Existuje stále více vědeckých důkazů, které prokazují, že dodržování zdravého životního stylu může pomoci dosáhnout a udržet si dobré zdraví a snížit riziko chronických onemocnění v průběhu celého našeho života. Každá jednotlivá fáze života má své specifické výživové potřeby, ale formování zdravých stravovacích návyků začíná již v útlém dětství a tyto návyky by se měly přenáš ...