SunPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_CCEST+02:00+02:00
SunPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_SunPM2025
SunPMCESTE_August+0200RAugPMCEST_Aug+02007CEST12

Více i lépe, ale stále vzadu – doháníme průměr, ne lídry. Vývoj české koordinace akcí IA & RIA v programech H2020 a HE

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3595/vice-i-lepe%2C-ale-stale-vzadu... 10.08.2025 ČR patří mezi nejrychleji se zlepšující státy EU v koordinaci projektů IA (Innovation Actions) a RIA (Research and Innovation Actions) v programu Horizont Evropa – úspěšnost českých koordinátorů vzrostla u inovačních akcí z 2,5 % na 7,9 % a u výzkumně inovačních akcí ze 4,0 % na 11,1 %. Tyto dva typy akci tvoří základní pilíře podpory výzkumu a inovací v rámcových programech H2020 a HE. Vyznačují vysokým objemem dostupného financování, širokým tematickým záběrem a dostatečným počtem výzev. Jsou klíčovým nástrojem pro mezinárodní spolupráci napříč evropskými státy – a často i mimo EU – a představují hlavní příležitost pro české instituce uplatnit se v mezinárodních konsorciích. Kvalita předkládaných projektových návrhů českých koordinátorů se u těchto akcí přiblížila evropskému průměru, avšak počet samotných koordinací zůstává nízký. České instituce prokázaly, že dokáží připravit konkurenceschopné návrhy projektů, které obstojí v přísném evropském měřítku, avšak jejich ochota a ambice vést konsorcia evropského významu zůstávají stále omezené. Ačkoliv „chuť k ...

FriAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02005CEST11

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-a-zdravotni-nezavadnost-potravinarskych-obalu-pravni-predpisy-a-uredni-kontrola/ Vydáno: 8. 8. 2025 Autor: NZIP, SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/pokrmy-hotove_orez-300x183.jpg 300w" alt="" width="661" height="403" class="wp-image-85861" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě potravinářských obalů, je nezbytné správně porozumět tomu, co všechno musí tento obal splňovat, aby byl bezpečný a vhodný pro balení potravin a aby naopak neohrožoval zdraví spotřebitelů tím, že se z něj budou uvolňovat toxické chemické látky nebo v něm budou přítomny mikroorganismy, případně toxiny, produkované právě těmito mikroorganismy.  Zdravotní požadavky na obaly potravin V důsledku vzájemného působení obalu a potraviny dochází vždy k transportu hmoty mezi obalem a balenou potravinou. Tento proces je ob ...

FriAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_FriAM2025
FriAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02005CEST11

Převař to, upeč to, oloupej to, nebo to nech být

https://bezpecnostpotravin.cz/prevar-to-upec-to-oloupej-to-nebo-to-nech-byt/ Vydáno: 8. 8. 2025 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/trziste_orez-1-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/trziste_orez-1-768x395.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/trziste_orez-1-1536x789.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/trziste_orez-1-2048x1052.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="526" class="wp-image-43595" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Základní zásady při cestách (především do zahraničí) shrnuje doporučení Světové zdravotnické organizace: „Převař to, upeč to, oloupej to, nebo to nech být“. Neriskujte své zdraví a dodržováním jednoduchých, ale velmi účinných zásad zacházení s potravinami předcházejte onemocněním z potravin. Zvláštní opatrnost je na místě zejména při pobytu v rozvojových zemích. Každý třetí cestovatel onemocní tzv. cestovatelským průjmem po požití kontaminované potraviny nebo vody. Vyskytuje se a ...