Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/barbora-mackova-ke-zprave-ecdc-o-zloutence-a-situace-neni-v-cr-dramaticka-ale-nepodcenujme-ji/
Vydáno: 19. 6. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/hepatitida-A_SZU_letak-orez2-300x124.jpg 300w" alt="" width="713" height="294" class="wp-image-83365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Média si všímají, že ČR společně se Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem obdržela varování Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) před epidemií žloutenky typu A.
Články například zde:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/815830/evropsky-urad-varuje-v-cesku-na-slovensku-a-v-madarsku-je-epidemie-zloutenky.html
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-evropska-agentura-varuje-pred-epidemii-zloutenky-a-v-cesku-i-v-okoli-279604
“Ve zprávě ECDC není v zásadě z hlediska ČR nic nového, o situaci Státní zdravotní ústav i hygienická služba již transparentně informovali jak tiskovou konferencí tak tiskovou zprávou, vycházejí veř ...
https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1220/mastering-horizon-europe-proposals-and-knowledge...
Kdy:
18.06.2025 10:00 - 16:00
Kde:
SOLID 21 Building, Fyzikální ústav AV ČR, Pod Vodárenskou věží 3, Praha 8
Technologické centrum Praha ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR Vás srdečně zve na odborný seminář zaměřený na přípravu kvalitních návrhů projektů v programu Horizont Evropa (Pilíř II) a na efektivní zhodnocení výsledků výzkumu.
Pro koho je akce určena?
Výzkumné manažery/manažerky a administrátory/administrátorky podporující návrhy projektů Horizont Evropa
Výzkumníky a výzkumnice – jak nováčky, tak zkušené účastníky programu
Instituce a organizace, které chtějí navázat spolupráci na evropské úrovni
Co Vás čeká?
Praktické rady a tipy pro přípravu úspěšných návrhů projektů RIA, IA, CSA
Analýza hodnoticích zpráv a nejčastějších chyb
Specifika role koordinátora a partnerů v konsorciu
Jak efektivně přenášet výsledky výzkumu do praxe a maximalizovat jejich dopad
Interaktivní diskuse a prostor pro otázky se zástupci Evropské komise
Inspirativní příklady
Networking s odborník ...
https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-bfr-veganstvi-a-vegetarianstvi-popularni-ale-malo-prozkoumane/
Vydáno: 18. 6. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Webinar_Rostlinna-strava_orez_3-300x130.jpg 300w" alt="" width="617" height="267" class="wp-image-73372" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Úplné nebo téměř úplné vyloučení masa a dalších živočišných produktů se pro stále více lidí v Německu stalo zcela normální. Důvody tohoto trendu jsou různé a četné. Často hrají ústřední roli etické otázky, jako je welfare zvířat, ochrana klimatu a dopad na životní prostředí. Mnozí však také doufají, že tím zlepšují své zdraví.
„Téměř výhradně rostlinná strava může mít pozitivní vliv na zdraví,“ říká profesorka Cornelia Weikert v nejnovější epizodě vědeckého podcastu „Risiko“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR). Vynechání masa však automaticky neznamená, že strava je zdravá. „I rostlinná strava může být velmi nevyvážená, například pokud se opírá převážně o ...