Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-pozor-na-konzumaci-vetsiho-mnozstvi-lekorice-je-zde-riziko-hypertenze/
Vydáno: 17. 6. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/lekorice_Pixabay_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/lekorice_Pixabay_orez-768x398.jpg 768w" alt="" width="960" height="498" class="wp-image-39164" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Pixabay
Lékořice se používá jako přísada do některých doplňků stravy a jako příchuť do nápojů a potravin. Na základě četných hlášení o nežádoucích účincích, z nichž některé byly závažné, posoudila francouzská Agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) rizika spojená s konzumací produktů obsahujících lékořici.
Z odborného posouzení vyplývá, že opakovaná vysoká konzumace nápojů a potravin obsahujících lékořici může vést k hypokalémii (poklesu hladiny draslíku v krvi) a vysokému krevnímu tlaku, čímž se zvyšuje kardiovaskulární riziko. Některé osoby jsou obzvláště citlivé: těhotné ne ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinove-alergie-u-nas/
Vydáno: 17. 6. 2025
Autor: 3. LF UK
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Zajištění plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou pro každého, kdo se potýká s potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí. Léčba spočívá především v dodržování eliminační diety, která vylučuje všechny potraviny nebo jejich složky, jež mohou vyvolat nežádoucí reakci. Čím více druhů potravin nebo celých potravinových skupin musí alergik ze stravy vyloučit, tím větší je riziko nedostatečného příjmu živin a následných zdravotních problémů, zejména pak u dětí.
Potravinové alergie se vyskytují častěji u dětí než dospělých, a to až u 8 % dětí a 2-3 % dospělých. V Evropě se jedná o více než 20 miliónů osob, přičemž v posledních letech se výskyt i závažnost ...