ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2025
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST09

VK EFSA: Návrh vědeckého stanoviska k rizikům pro lidské zdraví souvisejícím s přítomností rostlinných lektinů v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-vedeckeho-stanoviska-k-rizikum-pro-lidske-zdravi-souvisejicim-s-pritomnosti-rostlinnych-lektinu-v-potravinach/ Vydáno: 31. 7. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo-300x178.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo-768x455.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo.png 1339w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-44745" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Oddělení EFSA pro krmiva a kontaminanty zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro lidské zdraví spojených s přítomností rostlinných lektinů v potravinách. Zúčastněné strany jsou vyzvány k předložení svých připomínek prostřednictvím online formuláře nejpozději do 18. září 2025. Při odesílání připomínek je nutné uvést konkrétní čísla řádků a stránek, ke kterým se komentáře vztahují. K připomínkám je možné přiložit podpůrné materiály ve vyhledávatelném a př ...

ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2025
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST09

1. srpna začíná Světový týden kojení

https://bezpecnostpotravin.cz/1-srpna-zacina-svetovy-tyden-kojeni/ Vydáno: 31. 7. 2025 Autor: SZÚ Od 1. do 7. srpna se každoročně připomíná Světový týden kojení (WBW). Jde o celosvětovou kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí o různých tématech souvisejících s kojením a podnítit k jeho podpoře. Světový týden kojení má každoročně nové heslo i téma. Letošní heslo zní „Upřednostňujte kojení – vytvořte udržitelný systém podpory“ a téma Světového týdne se zaměřuje na jeden z opomíjených, ale přitom neméně důležitých a zajímavých přínosů kojení, tj. na jeho ekologický význam v době změn klimatu. Svým heslem zdůrazňuje roli každého jednotlivce při podpoře kojení s cílem vytvořit mimo jiné i udržitelné životní prostředí a snížit dopad změny klimatu způsobené umělou výživou. Země po celém světě si připomínají Světový týden kojení z jasného důvodu: kojení je totiž jedním z nejúčinnějších způsobů, jak dětem poskytnout nejlepší start do života. Státní zdravotní ústav se na svých webových stránkách i v zdravotně výchovných materiálech pravidelně věnuje osvětě o nenahraditelném významu kojení a přináší i informace, co udělat pro včasné a úspěšné ...

ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2025
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST09

Bezlepkový chléb, proteinové cereálie a okurky bez cukru mezi špičkou inovativních potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/bezlepkovy-chleb-proteinove-cerealie-a-okurky-bez-cukru-mezi-spickou-inovativnich-potravin/ Vydáno: 31. 7. 2025 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Cena-PK-CR-o-nej-inovaci-300x98.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Cena-PK-CR-o-nej-inovaci-768x251.jpg 768w" alt="" width="933" height="305" class="wp-image-85645" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – České potravinářství udává směr k inovacím. Dvanáctý ročník Ceny Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek ocenil produkty, které reflektují aktuální spotřebitelské preference. Ať už jde o chléb bez lepku, proteinové cereálie nebo okurky bez přidaného cukru. Tyto a další vítězné výrobky jasně ukazují rostoucí zájem českých výrobců o zdravější a moderní potraviny. „Jsme hrdí na to, že další ročník naší soutěže opět potvrdil vysokou úroveň inovací v českém potravinářství. Vítězné produkty jasně ukazují, že čeští výrobci vnímají aktuální trendy a dokážou n ...