TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST09

Takřka 300 kg nevyhovujících potravin při kontrole uzbecké restaurace v Praze

https://bezpecnostpotravin.cz/takrka-300-kg-nevyhovujicich-potravin-pri-kontrole-uzbecke-restaurace-v-praze/ Vydáno: 29. 7. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Uzbecka-restauace_kontrola-300x215.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Uzbecka-restauace_kontrola-768x551.jpg 768w" alt="" width="808" height="580" class="wp-image-85560" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Tisková zpráva – Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300  kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady. Za zjištěná porušení zákona hrozí provozovateli pokuta v maximální výši až 50  milionů Kč. V mrazicích zařízeních v zázemí restaurace se v době kontroly nacházelo více než 130  kilogram ...

TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST09

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-mlr-acetamipridu-od-19-8-2025/ Vydáno: 29. 7. 2025 Autor: Tereza Horská, CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-300x115.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-768x296.jpg 768w" alt="" width="933" height="359" class="wp-image-81624" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: zdroj ÚKZÚZ Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (ÚKZÚZ) dne 15. dubna 2025 informoval uživatele přípravků na ochranu rostlin, že podle nařízení Komise (EU) 2025/158 dochází u vybraných plodin, zejména u ovoce a zeleniny k významnému zpřísnění dosavadních hodnot maximálních limitů reziduí (MLR) pro účinnou látku acetamiprid (insekticid). Snížené hodnoty MLR se začnou uplatňovat ode dne 19. srpna 2025. Po tomto datu již nebude možné uvádět na trh rostliny a rostlinné produkty, u nichž rezidua acetamipridu překročí nová MLR. Zdroj a bližší informace k přípravkům obsahujícím acetamiprid naleznete na webu ÚKZÚZ.Změ ...

TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST09

Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže

https://bezpecnostpotravin.cz/kurkuma-a-extrakt-ze-sisaku-bajkalskeho-snizuji-tepelny-stres-u-drubeze/ Vydáno: 29. 7. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-768x428.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-1536x857.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-2048x1143.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="571" class="wp-image-47475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena křídla od těla, zrychleně dýchají a více pijí. Vědecký tým z Agronomické fakulty zjistil, že tepelný stres lze u kuřat snížit přídavkem kurkumy a extraktu ze šišáku bajkalského do krmné směsi. Díky potlačení stresu z vy ...