Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/uhyny-ryb-v-letnich-mesicich-budou-stale-castejsi-muzeme-za-to-vsichni/
Vydáno: 30. 7. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-1536x864.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-2048x1152.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="576" class="wp-image-41426" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobené nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli by pomohlo jinak nakládat s vodou v rámci povodí nebo proč tam nebyli včas hasiči, aby provzdušnili vodu. Do rybníků se sypou bakterie, aby se zvýšila koncentrace kyslíku, do nádrží se sypou trojmocné soli hliníku nebo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-cervenec-2025/
Vydáno: 30. 7. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-odborne-skoleni-soudni-rozhodnuti-v-oblasti-oznacovani-potravin-a-jejich-dopad-do-praxe/
Vydáno: 29. 7. 2025
Autor: VŠCHT
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="945" height="523" class="wp-image-53039" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha si vás dovoluje pozvat na odborné školení Mgr. Samuela Rybnikára, Ph.D. „Soudní rozhodnutí v oblasti označování potravin a jejich dopad do praxe“.
Kdy: v úterý 9. září 2025 od 9:00 do 16:00
Kde: VŠCHT Praha, Technická 5, budova B
Cena: 3 750 Kč
Školení bude zaměřeno na praktický výklad pravidel pro označování potravin dle platné legislativy EU. Účastníci se seznámí s nejčastějšími pochybeními i s příklady z praxe. Zvláštní pozornost bude věnována významným soudním rozhodnutím, která ovlivnila výklad a a ...