Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/prevence-alzheimerovy-choroby-muze-snizit-riziko-onemocneni-az-o-polovinu/
Vydáno: 21. 9. 2023
Autor: SZÚ
Tisková zpráva SZÚ – 21. září je každoročně Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby. Nemoc zásadním způsobem zasahuje do kvality života nejen pacienta, ale také pečujících osob z okruhu rodiny. Nevyléčitelná choroba se v České republice týká zhruba 160 tisíc mužů a žen. Předpokládáme ale, že nemocných může být mnohem více, jen se ještě nedostali do statistik, protože jejich nemoc ještě nikdo nerozpoznal.
Riziko nástupu Alzheimerovy choroby můžeme minimalizovat primární prevencí. Pomůže zdravá strava a pravidelný pohyb. Začít je dobré v co nejmladším věku. Jakmile se ale začnou hlásit první příznaky, je na prevenci pozdě.
Do roku 2050 očekávají vědci v Česku přibližně 280 000 lidí, které Alzheimerova choroba zasáhne. Až polovinu možných budoucích pacientů by přitom podle vědců mohla ochránit důsledná primární prevence. Celosvětově je nemocných už nyní více než 44 miliónů, v roce 2030 se tento počet pravděpodobně zvýší na téměř 76 miliónů a v roce 2050 až na 135 miliónů. Jde o degenerativní onemocnění mozku, př ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-efsa-vysvetlujici-pojmy-nebezpeci-a-riziko/
Vydáno: 20. 9. 2023
Autor: KM EFSA
Ilustrace: zdroj EFSA
Pojmy nebezpečí a riziko se používají v řadě oborů a odvětví – bezpečnosti při práci, při zacházení s chemikáliemi, a také v oblasti bezpečnosti potravin. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připravil informační a vzdělávací minikampaň, zahrnující krátké animace vysvětlující uvedené pojmy v různých situacích a souvislostech.
Nebezpečí (Hazard) je obecně vlastnost látky nebo jevu, děje či faktoru způsobit neočekávaný negativní jev. Jde o latentní vlastnost objektu, která může ohrozit zdraví a životy lidí, způsobit materiální škody anebo poškodit životní prostředí. Je to často vlastnost „vrozená“ (daný subjekt jí nelze zbavit), projeví se však pouze tehdy, je-li člověk jejímu vlivu vystaven (exponován).
Riziko (Risk) je obecně pravděpodobnost výskytu nežádoucí události s nežádoucími následky; tedy pravděpodobnost vzniku nežádoucího specifického účinku, ke kterému dojde během určité doby nebo za určitých okolností. Riziko lze chápat jako kombinaci pravděpodobnosti vzniku negativního je ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-ricce-bystrici-na-vysocine-byl-potvrzen-raci-mor/
Vydáno: 20. 9. 2023
Autor: SVS
Foto: SVS
Krajská veterinární správa pro Kraj Vysočina (KVS) vydala 18. 9. 2023 mimořádná veterinární opatření (MVO) k zabránění šíření račího moru v říčce Bystřici v okrese Žďár nad Sázavou. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze prokázalo původce nákazy ve vzorcích uhynulých raků.
KVS ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, ORP Bystřice nad Pernštejnem a Moravským rybářským svazem vymezila ochranné pásmo. Tvoří jej celý úsek toku říčky Bystřice od místa výtoku z Domanínského rybníka po místo vtoku do řeky Svratky. MVO zakazují přemísťování ryb a dalších vodních živočichů z ochranného pásmo do jiných vod. V odůvodněných případech může KVS vydat výjimku. V ochranném pásmu je po lovu ryb nutné provést mechanickou očistu a dezinfekci rybářského náčiní.
Mimořádná veterinární opatření budou v platnosti půl roku. Agentura ochrany přírody a krajiny umístila v ochranném pásmu informační tabule, na kterých jsou popsána ...